Mai puţin cunoscut decât puiul, iepurele tandoori este mai mult specific Afganistanului decât Indiei şi Pakistanului – toate trei ţări care folosesc cuptorul de lut tandoor. Marele merit al iepurelui – gătit în cuptorul tandoor sau în oricare altul – este, dincolo de gustul specific, conţinutul proteic ridicat şi cel de grăsimi/colesterol redus.
O reţetă picantă pentru iubitorii de mâncare orientală.
Porţii: 4
Timp de preparare: 120 de minute (plus 4 pentru marinare)
Ingrediente:
- 4 pulpe superioare de iepure
- 250 ml iaurt
- 4 linguri zeamă de lămâie
- 6 căţei de usturoi
- 1 lingură de ghimbir curăţat şi tocat
- 1 lingură chimion măcinat
- 1 lingură coriandru măcinat
- 1/2 lingură piper de cayenne
- 1/2 linguriţă rasă cardamom
- 1/2 linguriţă rasă cuisoare
- 1/2 linguriţă rasă piper negru
- 2 linguri sare
- 3 linguri de ulei
- 2-3 picături de colorant alimentar roşu sau 1 lingură de boia de ardei dulce
Preparare:
- Îndepărtaţi pieliţele de pe pulpele de iepure.
- Dacă sunt prea groase, crestaţi pulpele din loc în loc.
- Curăţaţi usturoiul şi ghimbirul şi pisaţi-le mărunt.
- Măcinaţi condimentele (boabele de coriandru şi chimion, păstăile de cardamom, piperul, piperul de cayenne şi cuişoarele).
- Amestecaţi condimentele cu iaurtul, zeama de lămâie, usturoiul, ghimbirul, sarea şi colorantul sau boiaua de ardei dulce.
- Turnaţi marinata peste bucăţile de carne. Amestecaţi bine astfel încât carnea să fie bine acoperită.
- Introduceţi pulpele la rece pentru 4 ore sau peste noapte.
- Prăjiţi pulpele, scurse de marinată şi unse cu ulei, la grătar sau în cuptorul încins la temperatură medie (160 de grade) pentru aproximativ 50-60 de minute.
Iepurele tandoori se consumă fierbinte, cu salată sau cu orez, ceapă roşie şi iaurt cu mentă.
[tip]Chiar dacă nu găsiţi colorant alimentar şi boiaua de ardei nu va colora suficient carnea, acest aspect nu va schimba cu nimic gustul cărnii.[/tip]
_____________________________________________