În ciuda convingerii generale că o iahnie de fasole se face în două zile, ea se poate face şi în câteva minute cu condiţia ca fasolea să fie fiartă. O iahnie de fasole cu cârnăciori gata într-un sfert de oră, abolut delicioasă. Un gust unic, dulce picant, inspirat din clasica fasole Boston (cu roşii şi melasă) dar cu arome europene şi izuri româneşti.
Porţii: 1-2
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 4 cârnăciori semiafumaţi
- 2 felii de kaizer sau slăninuţă
- 1 conservă de fasole boabe (450 grame)
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 linguriţă miere
- 1 foaie de dafin
- 1/2 linguriţă amestec de ierburi mediteraneene uscate (busuioc, rozmarin, oregano)
- 1 vârf de cuţit praf de chili (opţional)
- 1 ceapă mică
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 lingură mărar tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa.
- Tăiaţi bucăţele kaizerul (bacon) sau slăninuţa.
- Tăiaţi cârnăciorii în 2-3 bucăţi fiecare.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie.
- Adăugaţi şi rumeniţi kaizerul.
- După 1 minut adăugaţi cârnăciorii şi ceapa.
- Adăugaţi pasta de tomate şi 1 cană de apă sau, ideal, supă de carne.
- Adăugaţi mierea, foaia de dafin, praful de chili şi ierburile mediteraneene şi lăsaţi să fiarbă 5 minute.
- Adăugaţi fasolea scursă de lichid.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Adăugaţi pătrunjelul şi mărarul tocat. Opriţi focul.
Iahnia rapidă de fasole se serveşte cu pâine proaspătă şi murături.