Crustaceu de dimensiuni mari (între 25 și 50 cm), din familia Nephropidae, homarul are 10 picioare, din care primele 2 s-au dezvoltat în clești. Este asemănat cu racul nu numai datorită formei, ci și datorită mersului înapoi când fuge de pericol.
Homarii se comercializează vii, cu cleștii din față legați pentru a nu prezenta pericol la atingere, în hipermarketuri și magazine de tip cash&carry (ex: Metro). Dacă sunt ținuți mai mult timp, cleștii se atrofiază (un homar proaspăt nu prezintă astfel de simptome). De asemenea, se comercializează și congelați în apă de mare în supermarketuri (congelarea duce, însă, la întărirea cărnii).
Homarul proaspăt a devenit un lux în ultima perioadă, cel european fiind considerat o delicatesă (se exportă mai ales în Japonia unde are prețuri exorbitante). Acest lucru se datorează pescuitului excesiv, homarul crescut în captivitate neavând succes comercial. Se găsește la prețuri rezonabile în țările cu ieșire la Marea Mediterană.
Homarul se gătește viu; se pune în apă fierbinte sau la aburi 7 minute pentru primele 400 grame și câte 3 minute pentru fiecare următoarele 400 grame. Se servește fiert, la grătar sau la cuptor. Cele mai cunoscute rețete sunt Homarul Thermidor (rețetă franțuzească de homar umplut servit cu o crustă de brânză de la cuptor și cu sos de muștar) și Homarul Newberg (rețetă americană cu unt, smântână dulce, coniac, sherry, ouă și piper Cayenne).
Există mitul homarului care țipă când este pus la fiert – acest zgomot provine, de fapt, de la un șuier de aer eliberat din carapace.