Ceva Bun

Homar şi creveţi la grătar

Pentru noi, cei obişnuiţi cu carnea de mamifer la grătar, acest grătar “încleştat” de curstacee, de creveţi şi homari, are un caracter deosebit. Carnea celor două crustacee, dulce şi aromată, se găteşte simplu şi rapid, fără prea multe condimente sau mirodenii care să le ascundă gustul.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Pregătiți marinata de usturoi. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l. Tocaţi pătrunjelul şi extrageţi sucul de lămâie. Amestecaţi usturoiul cu puţină sare, piper, zeamă de lămâie, ulei şi pătrunjel.
  2. Frigeţi creveţii la grătar, pe ambele părţi, timp de 3-4 minute, până se înroșesc.
  3. Scoateţi creveţii pe un platou cald şi acoperiţi-i o folie de aluminiu pentru a-i păstra suculenţi.
  4. Dacă aveţi un homar proaspăt, fierbeţi-l în apă cu sare: puneţi la fiert apa şi după ce dă în clocot introduceţi homarul viu şi acoperiţi oala. Fierbeţi homarul timp de 10 minute, scoateţi-l, scurgeți-l bine de apă şi lăsaţi-l la răcit. Dacă folosiţi un homar pre-fiert şi congelat, dezgheţaţi-l.
  5. Tăiaţi în 2 homarul, pe lungime, începând de la coadă cu un cuțit bine ascuțit și cu lama tare. Secțiunea se face pe burtă pentru a putea străpunge carapacea cu cuțitul. (vezi foto).
  6. Îndepărtaţi intestinele homarului din cutia toracică şi, dacă nu vă plac,  icrele dacă este femelă (granulele roşii). Carnea homarului, albă şi fibroasă, se află cu preponderenţă în coada acestuia şi în cleşti.
    [tip]Dacă homarul este mare, spargeţi cleştii cu un cuţit sau cu cleștele special pentru homari.[/tip]
  7. Ungeţi homarii cu marinată pe partea cu carne şi puneţi jumătăţile de homar cu carapacea direct pe grătar.
  8. Acoperiţi homarii cu o folie de aluminiu şi frigeţi-i timp de 7-8 minute.
    [warning]Carnea de homar – partea albă – nu se frige direct pe grătar.[/warning]

Serviţi  homarii împreună cu creveţii, stropiţi cu amestecul de usturoi, lămâie, pătrunjel şi ulei de măsline.

[tip] Homarii importaţi în România sunt fie proaspeţi, fie congelaţi după fierbere. Dacă nu ştiţi exact cât de proaspăt este homarul, este recomandabil să cumpăraţi unul congelat, deoarece a fost fiert – cel puţin teoretic – când era proaspăt, în apă de mare.[/tip]

print