Harissa (scrisă uneori şi harrissa) este unul dintre cele mai iuţi sosuri pe bază de ardei iute ale lumii. Originară din Tunisia, de unde s-a răspândit în tot nordul Africii, harissa reuneşte în ea toate ingredientele dragi bucătăriilor din această parte de lume. Extrem de picantă şi aromată, cu o consistenţă ce aminteşte de pasta de tomate, harissa se serveşte alături de cus-cus-uri sau se foloseşte la marinarea cărnurilor înainte de a fi fripte.
Harissa se găseşte de cumpărat la magazinele specializate în condimente exotice şi în marile supermarketuri însă se poate prepara uşor şi acasă.
Porţii: 1 ceaşcă
Timp de preparare: 10 minute (plus 30 de minute)
Ingrediente:
- 12 ardei iuţi uscaţi
- 3 căţei de usturoi
- 1/2 lingură de sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă boabe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 1/2 linguriţă chimion măcinat
Preparare:
- Puneţi la înmuiat ardeii în apă fierbinte.
- Scurgeţi ardeii.
- Îndepărtaţi cotoarele ardeilor şi seminţele.
[tip]În funcţie de cât de iute doriţi să fie harissa, îndepărtaţi seminţele ardeilor total sau parţial.[/tip] - Curăţaţi căţeii de usturoi.
- Pasaţi într-un blender sau într-o piuliţă (mojar cu pistil) ardeii iuţi împreună cu usturoiul, sarea, uleiul, coriandrul, chimenul şi chimionul, până obţineţi o pastă consistentă.
Serviţi harissa alături de mâncăruri africane şi arabe, pentru condimentarea preparatelor culinare sau sandvişuri.
[note]Unele reţete de harissa conţin mentă uscată, iar altele, din regiunea Saharei, au aromă de fum. [/note]
[tip]Harissa se păstrează la frigider, închisă -pentru a preveni uscarea, timp de câteva săptămâni.[/tip]