În centrul Europei, din Ungaria şi până în Germania în vest, şi din Cehia până în Italia şi Croaţia în sud, gulaşul este inseparabil de găluşte, cele care în maghiară poartă numele de nokedli.
Reţeta de mai jos e rezultatul unei îndelungi chibuinţe de tip “cum aş putea mânca un gulaş cu găluşte, fără să fac găluşte”. Răspunsul cel mai comod se dovedeşte a fi utilizarea găluştelor italiene din cartofi cu făină, cunoscute sub numele de gnocchi şi care se găsesc şi în supermarketurile din România. Iar alegerea a fost cât se poate de inspirată. Puteţi verifica şi singuri.
Porţii: 4
Timp de preparare: 3 ore
- 800 grame pulpă de vită
- 2 linguri de untură de porc
- 1,6 litri supă de vită
- 3 ardei graşi roşii
- 1 ardei iute (opţional)
- 1 cutie de roşii
- 2 cepe
- 3-4 căţei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- 1 lingură rasă de chimen măcinat
- 80 de grame de boia dulce
- 500 grame de gnocchi
- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi carnea de vită în cuburi cam de două degete grosime.
- Într-un vas gros în tablă (unul de fontă ar fi minunat) topiţi untura.
- Când s-a topit şi încins untura, adăugaţi carnea.
- Lăsaţi carnea să-şi evapore lichidul şi să se rumenească.
[note]Prăjirea treptată a ingredientelor este specifică bucătăriei tradiţionale franceze dar dă rezultate deosebite şi în acest caz.[/note] - Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul.Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mare. Eliminaţi cotorul şi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i în pătrăţele mari.
- După ce lichidul de pe carne a scăzut şi cuburile s-au rumenit frumos, adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeii (gras şi iute).
- Sotaţi legumele împreună cu carnea până când ceapa şi ardeii devin sticloşi.
- Adăugaţi boiaua şi chimenul şi prăjiţi-le uşor.
- Adăugaţi roşiile din conservă.
- Stingeţi cu supa de vită, adăugaţi foile de dafin, bicarbonatul de sodiu, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă totul bine timp de 1,5-2 ore la foc mic.
- După ce carnea s-a pătruns bine, asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Adăugaţi gnocchi în gulaş şi lăsaţi să mai fiarbă totul timp de 3 minute.
[warning]Atenţie când cumpăraţi gnocchi. Există şi variante de gnocchi cu ricotta, foarte bune de altfel însă nepotrivite pentru această reţetă. Căutaţi gnocchi simpli, cu cartofi.[/warning]
[note]Bicarbonatul de sodiu produce pe termen scurt o spumă efervescentă şi va degaja un miros specific. Nu vă speriaţi, nu va influenţa gustul gulaşului dumneavoastră ci va ajuta la frăgezirea cărnii.[/note]
Fara suparare, daca ati spus galuste de ce puneti gnocchi. E o diferenta cam mare.
@Sam,
Ai dreptate. E o diferenta recunscuta si asumata. Iar de folosit am folosit din comoditatea si curiozitate: am combinat gustul de cartofi cu cel de galuste.
Prietene eu vad ca scrie “Gulas cu galuste gnocchi”.Gnocchi sunt galuste de cartofi.E o adaptare a unei retete clasice,desi cred ca se prepara in anumite zone chiar si asa.Eu fac adesea gulas cu gnocchi,in fine am o reteta usor diferita de gulas,insa imi place aceasta combinatie usor fusion.
In bucatarie sunt permise variatii pe baza unui clasic,asta doar imbogateste spectacolul culinar.Nu mai fiti asa carcotasi,picati in derizoriu.
Felicitari pentru site.
Gnocchi se fierb separat sau direct in gulas ?
Multumesc !
Direct.
Comments are closed.