O clasică a murăturilor de iarnă, gogoşarii în oţet merg perfect cu fripturi sau grătare, dar şi în componenţa diverselor salate, cum ar fi cea de boeuf.
Porţii: 1 borcan de 800 g (multiplicaţi cantităţile în funcţie de câte borcane doriţi să obţineţi)
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 4-8 gogoşari roşii (în funcţie de mărimea lor şi de cum se murează – întregi sau tăiaţi)
- 1 rădăcină de hrean
- 2 căţei de usturoi
- 10 boabe de piper
- 1 linguriţă de sare
- 1 lingură de zahăr tos
- 1 vârf de linguriţă de boabe de muştar
- 2-3 frunze de dafin
- 1 ceaşcă mică de oţet (aproximativ 150 ml)
- conopidă (opţional)
Preparare:
- Sterilizaţi borcanele.
- Spălaţi şi curăţaţi de cotor şi seminţe gogoşarii.
[tip] Îi puteţi mura întregi sau tăiaţi felii. Dacă alegeţi să îi muraţi întregi, puteţi să îi umpleţi cu conopidă pentru a folosi spaţiul mai eficient. [/tip] - Curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l în jumătăţi sau sferturi, pe lungime.
- Aşezaţi gogoşarii astfel încât să umple cât mai bine spaţiul.
- Îndesaţi pe margine bucăţi de hrean.
- Presăraţi restul ingredientelor: căţeii de usturoi tăiaţi rondele groase, boabele de piper, sarea, zahărul, boabele de muştar şi foile de dafin.
- Turnaţi oţetul.
- Completaţi cu apă până umpleţi borcanul.
- Puneţi capacul borcanului cât mai etanş.
- Aşezaţi borcanele într-o cratiţă încăpătoare şi adâncă, pe fundul căreia puneţi un prosop.
- Turnaţi apă în cratiţă până aproape de capacul borcanelor şi puneţi cratiţa la foc sau la cuptor.
[warning] Apa din cratiţă nu trebuie să atingă capacele borcanelor. [/warning] - Fierbeţi la foc mic borcanele 20 de minute (din momentul în care începe să fiarbă).
- Se opreşte focul şi se lasă borcanele la răcit în cratiţa în care au fiert cu tot cu apă. După ce s-au răcit bine, se scot, se şterg şi se depozitează.