Ceva Bun

Ghidul brânzeturilor

Brânza este unul din cele mai complexe alimente ce se prepară din lapte. Fie că vorbim de brânzeturile din lapte de vacă, sau de la alte mamifere (oaie, bivoliță, capră sau chiar ren și cămilă), brânzeturile sunt o sursă fantastică de calciu și grăsimi pentru organism.

Există peste 650 de tipuri de brânzeturi în toată lumea, din care cele mai multe sunt preparate din lapte de vacă.

Tipuri de brânzeturi

Clasificarea brânzeturilor se poate face după mai multe criterii – tipul de lapte din care sunt preparate, conținutul de grăsimi, consistență, procesul de fabricație, înveliș, întrebuințare, țara de origine.

1. după tipul de lapte

[divider scroll_text=”sus”]

 

2. după conținutul de grăsimi

[divider scroll_text=”sus”]

 

3. după consistență – un criteriu mai arbitrar de clasificare a brânzeturilor. Consistența brânzei este dată de conținutul mai mare sau mai mic de lichid (conținut ce depinde de felul de producere precum și de procesul de maturare și presare).

[divider scroll_text=”sus”]

 

4. după procesul de preparare

[divider scroll_text=”sus”]

 

5. după vârstă

[divider scroll_text=”sus”]

 

6. după întrebuințare la gătit – o clasificare folosită în special pentru a găsi înlocuitor pentru un anumit tip de brânză în funcție de felul de mâncare preparat

 

[divider scroll_text=”sus”]

 

Consumul de brânzeturi

Pentru o alimentație echilibrată, se recomandă consumul moderat de brânzeturi, în special pentru cele care au un conținut mare de grăsimi. Este necesară citirea cu atenția a etichetelor pentru a ști care este conținutul de grăsimi, mai ales pentru brânzeturile folosite la gătit unde cantitățile pot fi mai mari.

Țările care consumă cele mai mari cantități de brânză pe cap de locuitor (Grecia, Franța, Italia, Elveția, Olanda) sunt toate pe continentul european unde consumul de brânzeturi domină clar față de Asia, de exemplu, unde intoleranța la lactoză este destul de comună și brânzeturile sunt înlocuite de cele mai multe ori cu tofu (brânză vegetală din lapte de soia).

Brânzeturile se consumă ca atare în platouri de brânzeturi combinate cu fructe sau alte aperitive reci (este important ca brânzeturile să se servească la temperatura camerei, nu reci), ca bază pentru sandvișuri sau tartine, dar se folosesc foarte mult și la gătit – la gratinat, la pizza, în sosuri, pentru deserturi sau tarte sărate etc.

[divider scroll_text=”sus”]

Exemple de rețete cu brânzeturi:

Consultă și secțiunea brânzeturi în glosarul de termeni culinari.

print