O apariţie probabil surprinzătore pentru unii, gemul de roşii este o modalitate excelentă de a folosi surplusul roşiilor în plin sezon. Ieftin şi uşor de preparat, acest gem este o delicatesă cu accente exotice date de scorţişoară şi ghimbir. Conţinutul ridicat în licopen (o fitochimicală cu proprietăţi antioxidante) din roşii face ca acest gem să fie nu doar gustos ci şi sănătos – gem de roșii.

[readalso]Vezi aici și rețeta de: Dulceață de vișine.  [/readalso]

Reţetă: Gem de roșii

dulceata-rosii

Ingrediente:

  • 6 kilograme de roşii bine coapte
  • 2 kilograme de zahăr
  • 3 lămâi
  • 1 lingură rasă pudră de scorţişoară
  • 1 linguriţă de ghimbir pudră

Preparare:

  1. Spălaţi bine roşiile şi tăiaţi-le cuburi.
  2. Treceţi roşiile prin maşina pentru bulion cu sită pentru a separa pulpa de coji şi seminţe. Ar trebui să obţineţi cam 4-4,5 kilograme de suc.
  3. Fierbeţi sucul de roşii, la foc mic, până scade aproape la jumătate.
  4. Spălaţi bine lămâile şi răzuiţi-le coaja. Doar partea galbenă.
  5. Extrageţi sucul lămâilor.
  6. Adăugaţi peste sucul de roşii coaja şi zeama de lămâie, scorţişoara, ghimbirul şi zahărul.
  7. Fierbeţi amestecând constant aproximativ 30-50 de minute până când s-a legat într-un sos consistent.
  8. Sterilizaţi borcanele.
  9. Turnaţi gemul în borcanele încălzite, înfiletaţi capacul şi răsturnaţi-le cu capul în jos.
  10. Acoperiţi borcanele cu pături şi lăsaţi-le să se răcească lent până a doua zi.

Timp de pregătire: 1 oră

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 3-4 kilograme

[note]Cantitatea de zahăr diferă în funcţie de soiul roşiilor, gradul de coacere şi gustul dumneavoastră. Adăugaţi-l treptat pentru a ajunge la gustul dorit.[/note]

 

Gemul de roşii se foloseşte la fel ca orice alt gem, pentru tartine, prăjituri şi alte deserturi.

print

7 Comentarii

  1. cred ca dulceata de rosi e super am sa o ancerc ca acum e sezonul de rosi ati multumesc mult de reteta si astept si altele

  2. Sincer nu m-am gindit ca o sa iese o asa bunatate :)))) am mai facut din gogonele dar la rosii coapte nu m-am gindit nici o secunda este superrr. multumesc!

    • Pentru diabetici puteti incerca o versiunea rapidă şi excelentă! Folosiţi 1300 grame passata de rosii (fara sare) – pulpa groasa de rosie – si 500 de grame de zahar gelifiant cu fructoza (Dr. Oetker sau alt brand gasiti),coaja de la o lamaie şi 2-3 linguri de zeama de la ea, 1/2 lingurita praf de ghimbir si 1 lingurita rasa de scortisoara. Fierbeti la foc mic si amestecati. In 30 de minunte o sa aveti gem de rosii pentru diabetici. Consumati cu moderatie!

  3. Nu am facut niciodata,in schimb am mancat dulceata de rosii;mi-a placut,cred ca si gemul este bun mai ales cu asa arome!!

  4. Am facut o dulceata de cherry intregi careia i-am adaugat si niste (cativa) ardei iuti micuti, tot din gradina mea. Am botezat-o “Gogonele mexicane!”
    De o vreme am prins cultura gustului dulce-iute ! Am mancat si ciocolata,… hot (nu calda) am baut si cafea hot (nu calda) pe asta am creat-o eu. Am creat-o la inceput de nevoie, pentru ca am bagat in rasnita de cafea niste ardei iuti micuti uscati, sa-i fac boia. Dupa care am bagat din nou boabe si ce era sa fac, sa arunc bunatate de prima cafea iesita? Nicigand, nu m- am indurat si am baut-o, mi-a placut ideea si de atunci imi pun boia de bunavoie in cafe’ ! Maine o sa-mi fac o cafe-hot si cu frisca,… sper sa-mi placa si aia. Incercati si voi, cei ce mancati iute si beti cafea ideea mea, sper sa va placa !

Comments are closed.