Una dintre cele mai gustoase fripturi ardeleneşti, cu clare origini ungureşti, friptura din cotlet sau ceafă de porc înăbuşită cu paprika şi mirodenii, este o delicatesă demnă de un meniu slow-food. Friptă şi fiartă pe îndelete, această delicatesă regională se transformă într-o prezenţă festivă în farfurie.
Porţii: 3
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
- 3 bucăţi groase de ceafă de porc
- 6 căţei mari de usturoi
- 3 linguri de untură de porc
- 2 linguri boia de ardei dulce
- 3 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- sare
Preparare:
- Folosiţi carnea feliată gros.
- Curăţaţi usturoiul.
- Topiţi untura într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi frigeţi carnea pe ambele părţi (aproximativ 5-8 minute pe fiecare parte până se rumeneşte).
- Adăugaţi căţeii de usturoi întregi şi mai rumeniţi 1 minut.
- Adăugaţi 4 căni de apă.
- Adăugaţi boabele de piper, foile de dafin şi acoperiţi.
- Fierbţi la foc mic, întorcând din când în când bucăţile de carne, timp de 60 de minute.
[tip] Dacă scade prea mult zeama, completaţi cu apă. Carnea trebuie să se pătrunde bine şi să se frăgezească. [/tip] - Adăugaţi boiaua de ardei şi sare (după gust).
- Acoperiţi şi mai fierbeţi la foc mic încă aproximativ 30 de minute, până când zeama a scăzut aproape în totalitate şi boiaua prinde a se prăji.
Ceafa de porc înăbuşită cu mirodenii se serveşte fierbinte, cu piure de cartofi şi murături.