Ceva Bun

Friptură de miel cu lămâie şi oregano

Arni me patates sto fourno (miel cu cartofi la cuptor) este o friptură zdravănă de miel cum doar grecii ştiu a face. De o simplitate vecină cu nepăsarea, dar care nu face decât să accentueze cu aromele dragi grecilor – lămâia şi oregano – gustul cărnii de miel înăbuşite la cuptor. O mâncare primăvăratică fără nazuri, dar la care n-ar strâmba din nas nici un musafir. Cu atât mai mult unul ştiutor de cele bune.

Porţii: 4

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 175 de grade.
  2. Curăţaţi bucăţile de carne şi ştergeţi-le bine de apă cu un prosop.
  3. Săraţi şi piperaţi carnea.
  4. Decojiţi usturoiul şi tăiaţi-l în rondele groase.
  5. Încingeţi uleiul într-o tigaie.
  6. Rumeniţi pulpiţele de miel pe toate părţile (cam 2 minute pe fiecare parte).
    [note]Prăjitul fripturii înainte de introducerea sa la cuptor nu este specific grecesc ci un façon (fel) francez, foarte potrivit pentru a da culoare oricărei fripturi (bucătarii îi spun faţă).[/note]
  7. Adăugaţi rondele de usturoi în tigaie şi lăsaţi-le să se rumenească 1 minut.
  8. Transferaţi bucăţile de carne cu întreg conţinutul din tigaie în tavă.
  9. Adăugaţi oregano peste carne, zeama lămâilor şi o jumătate de pahar de apă.
  10. Acoperiţi tava cu o folie şi introduceţi tava la cuptor pentru 1 oră.
  11. Curăţaţi cartofii sau spălaţi-i doar dacă sunt noi. Dacă sunt prea mari, tăiaţi-i în 2 sau în patru, dacă sunt mici, lăsaţi-i întregi.
  12. După ce a stat la cuptor 1 oră, scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi cartofii.
  13. Acoperiţi tava şi introduceţi-o  la cuptor pentru alte 40 de minute.

Friptura de miel înăbuşită cu oregano şi lămâie se serveşte fierbinte cu cartofi şi salată.

print