Arni me patates sto fourno (miel cu cartofi la cuptor) este o friptură zdravănă de miel cum doar grecii ştiu a face. De o simplitate vecină cu nepăsarea, dar care nu face decât să accentueze cu aromele dragi grecilor – lămâia şi oregano – gustul cărnii de miel înăbuşite la cuptor. O mâncare primăvăratică fără nazuri, dar la care n-ar strâmba din nas nici un musafir. Cu atât mai mult unul ştiutor de cele bune.
Porţii: 4
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
- 4 jumătăţi de pulpă de miel (partea inferioară, de la genunchi în jos)
- 3 lămâi
- 5 căţei de usturoi
- 2 linguri de oregano uscat
- 4 linguri de ulei de măsline
- 1,2 kilograme cartofi (noi de preferinţă)
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 175 de grade.
- Curăţaţi bucăţile de carne şi ştergeţi-le bine de apă cu un prosop.
- Săraţi şi piperaţi carnea.
- Decojiţi usturoiul şi tăiaţi-l în rondele groase.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie.
- Rumeniţi pulpiţele de miel pe toate părţile (cam 2 minute pe fiecare parte).
[note]Prăjitul fripturii înainte de introducerea sa la cuptor nu este specific grecesc ci un façon (fel) francez, foarte potrivit pentru a da culoare oricărei fripturi (bucătarii îi spun faţă).[/note] - Adăugaţi rondele de usturoi în tigaie şi lăsaţi-le să se rumenească 1 minut.
- Transferaţi bucăţile de carne cu întreg conţinutul din tigaie în tavă.
- Adăugaţi oregano peste carne, zeama lămâilor şi o jumătate de pahar de apă.
- Acoperiţi tava cu o folie şi introduceţi tava la cuptor pentru 1 oră.
- Curăţaţi cartofii sau spălaţi-i doar dacă sunt noi. Dacă sunt prea mari, tăiaţi-i în 2 sau în patru, dacă sunt mici, lăsaţi-i întregi.
- După ce a stat la cuptor 1 oră, scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi cartofii.
- Acoperiţi tava şi introduceţi-o la cuptor pentru alte 40 de minute.
Friptura de miel înăbuşită cu oregano şi lămâie se serveşte fierbinte cu cartofi şi salată.