Ceva Bun

Food porn – sau cum să faci poze la mâncare

Eşti dintre cei care face întâi poza la mâncarea de pe masă şi apoi îşi lasă invitaţii să guste? Este noua obsesie care a cucerit reţelele de socializare – food porn, poze spectaculoase cu mâncare. Nu trebuie să ai blog şi nici măcar un costum de bucătar pe tine. E deajuns să ai un cont de Instagram sau de Facebook şi devii influencer.

Pe vremea când aveai nevoie o ladă de echipamente foto să faci poze la mâncare şi un întreg studio, site-uri ca foodgawker.com se mândreau cu o riguroasă selecţie a fotografiilor care intrau spre publicare. 

Acum ai nevoie de un telefon bun, ceva filtre şi gata! Dar ce face o fotografie mai bună decât alta?

Lumina

Lumina naturală este prima recomandare când vine vorba de fotografii cu mâncare. Cu toate filtrele şi aplicaţiile pe care le poţi avea pe telefon nu poţi repara decent o poză făcută cu lumină proastă sau nepotrivită.  Nu uita să verfici White Balance dacă foloseşi modulul manual.

Lumina care vine din spatele farfuriei conferă profunzime şi scoate în evidenţă texturile. Nu folosi blitz-ul în nicio fotografie cu mâncare. Nu va ieşi bine.

Compoziţia

O fotografie bună cu mâncare îţi ia ochii. Mâncarea, nu fundalul. Compoziţia este importantă şi chiar dacă nu respectă regula treimilor, trebuie să fie bine echilibrată. Mâncarea să iasă în evidenţă, culorile ei. Restul trebuie să fie complementar. Alege unghiul cel mai bun chiar dacă pentru asta trebuie să te învârţi în jurul mesei.

Detaliile

O faţă de masă brodată, o lingură interesantă, o farfurie deosebită – toate aceste detalii transformă o banală supă într-o operă de artă. Foloseşte ca decor ingrediente proaspete sau flori. Ai încredere în instictele tale. Dacă ceva nu pare la locului lui, mai mult ca sigur că trebuie să regândeşti tot aranjamentul.

Procesarea

Ne e de mare ajutor o aplicaţie pe mobil care să regleze contrastul, de exemplu. Iar filtrele care sunt doar la un buton distanţă par foarte apetisante când vine vorba de procesarea finală. Dar secretul este să nu abuzezi de ele. Alege filtre calde, potrivite pentru mâncare, sau lasă fotografia naturală.

Dacă îţi permite compoziţia, poţi adăuga o semnătură sau un titlu pentru a fi mai apetisantă în reţelele de socializare. Pe Pinterest, de exemplu, rata de click pe fotografiile care au un titlu explicativ este mai mare.

La restaurant

A trecut vremea frustrărilor marilor bucătari că opera lor gastronomică este efemeră. Acum sunt frustraţi că lumea e mai interesată de poze şi de reţele sociale decât de experienţa culinară. Regula de bază la restaurant, dacă decizi să foloseşti telefonul pentru a face poze, este să nu îi ţii pe ceilalţi să aştepte. Şi să nu laşi mâncarea să se sleiască. Şi să nu foloseşti un seflie stick ca să ieşi tu şi toţi cei de pe la alte mese. Ai prins ideea. Discreţie chiar dacă e food porn.

Recomandări

Şi la final câteva recomandări care nouă ne bucură ochii:

Care e fotograful tău favorit? Scrie-ne un comentariu.

 

print