Ceva Bun

Fondant de ciocolată

Ceva bun şi dulce. Foarte bun şi foarte dulce. Fondantul de ciocolată este, aşa cum îi spune şi numele, un desert care se învârte în jurul miezului fierbinte, lipsit de filozofii complicate, al unei ciocolate topite. Un vulcan de cicolată simplu de făcut şi spectaculos. Bun. Pur şi simplu.

Pentru această rețetă aveți nevoie de 5 vase ramekin.

Porţii: 5

Timp preparare: 25 minute

Ingrediente:

Preparare:
1.
Tăiaţi ciocolata cât mai mărunt pentru a se topi mai repede. Într-un vas bain-marie (un vas aşezat în altul cu apă pe foc) topiţi ciocolata împreună cu untul. Amestecaţi bine şi trageţi vasul de pe foc.

2.Până se răcoreşte ciocolata bateţi ouăle şi încorporaţi în ele zahărul. Cu cât sunt mai bine bătute ouăle  şi zahărul mai topit cu atât mai pufos va fi fondantul.

3.Ungeţi cinci vase ramekin (sau  forme pentru brioşe sau chiar cinci ceşti de cafea rezistente la foc) cu unt, apoi pudraţi-le cu cacao.

4.Încorporaţi făina în amestecul de ciocolată cu ajutorul unui tel sau al mixerului. Cel mai important este să nu se formeze cocoloaşe.

5. Încorporaţi amestecul de ouă cu zahăr în cel cu ciocolată.

6.Turnaţi amestecul în formele pentru copt. Formele ar trebui fie pline două treimi. Introduceţi fondantul la cuptorul încins la 170 de grade pentru 15 minute.

Lăsaţi formele să se răcească timp de 5 minute înainte de a le scoate. Fondantul se serveşte cald alături de  o cupă de îngheţată de vanilie.

[warning]Deoarece mijlocul fondantului va rămâne “crud” se folosesc ouă proaspete. Verificaţi prospeţimea ouălor scufundându-le într-un vas cu apă. Dacă sunt proaspete, ouăle se vor scufunda.[/warning]

[tip]Dacă nu aveţi forme speciale pentru brioşe formaţi cupe din folie de aluminiu: aşezaţi un pahar pe o bucată de folie, ridicaţi-i marginile pe lângă pahar şi presaţi bine, scoateţi paharul şi tăiaţi excesul de folie.[/tip]

print