Asocierea peştelui cu lămâia şi usturoiul e deja o banalitate, însă doar de atâta are nevoie fileul de şalău pentru a-şi pune în evidenţă valoarea. Carnea acestui peşte împrumută aromele untului aromat cu usturoi şi lămâie în această reţetă simplă dar îmbucurătoare.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 4 fileuri de şalău (a câte 160-200 de grame bucata)
- 4 căţei de usturoi
- 1 lămâie
- 2 linguri de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare
- piper
- 1 linguriță fulgi de chili
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade Celsius.
- Ungeţi o tavă cu ulei de măsline.
- Aşezaţi fileurile de peşte în tavă.
- Presăraţi peştele cu sare şi piper.
- Curăţaţi căţeii de usturoi şi tăiaţi-i în patru, pe lungime. Adăugaţi usturoiul în tavă.
- Spălaţi bine lămâia (cu tot cu coajă) şi tăiaţi-o în fâşii pe lungime.
- Stoarceţi uşor lămâia peste peşte şi adăugaţi feliile în tavă. Dacă doriți să fie mai picant, adăugați fulgii de chili.
- Ungeţi o hârtie de pergament (suficient de mare cât să acopere tava) cu unt.
- Acoperiţi tava cu hârtia de pegament, cu partea unsă cu unt înspre interior.
- Introduceţi tava la cuptor 12-15 minute.
Şalăul la cuptor cu unt, lămâie şi usturoi se serveşte cu garnituri din orez, cușcuș sau cartofi.