Paste cu ciuperci de pădure (hribi, ghebe, etc) şi urzici tinere, completate de usturoi şi ceapă verde, într-un sos pe bază de smântână dulce (frişcă, nebătută şi neîndulcită), parmezan şi un strop de nucşoară. O inedită compoziţie forestieră, lacto vegetariană, care îşi poate găsi adepţi şi în rândul carnivorilor dacă este servită ca garnitură lângă o friptură de vită.
Vezi aici și rețeta de Omletă cu urzici și brânză de burduf.
Reţetă: Fettuccine cu urzici și ciuperci de pădure
Ingrediente:
- 200 grame fettuccine proaspete
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături usturoi verde
- 1 mână zdravănă de urzici cruduţe
- 2 căţei de usturoi
- 1 cană ciuperci de pădure tocate mare
- 100 grame unt
- 200 ml smântână dulce
- 40 grame parmezan ras
- 1/2 linguriţă nucsoara macinată
- sare
- piper
Preparare:
- Fierbeţi pastele (2-3 minute de când clocoteşte apa) în apă cu sare.
[note]Puteți folosi şi alte tipuri de paste, de preferinţă proaspete şi lungi.[/note] - Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tăiaţi-le rondele.
- Curăţaţi cățeii de usturoi şi tocaţi-i.
- Spălaţi bine urzicile şi tocaţi-le din cuţit.
[note]Dacă urzicile au tulpiniţe tari, îndepărtaţi-le.[/note] - Tăiaţi ciupercile (mai puţin ghebele) în cuburi mari. Puteţi folosi şi un singur fel de ciuperci de pădure cum ar fi hribii (funghi porcini, în italiană).
- Topiţi untul într-o tigaie.
- Adăugaţi usturoiul pisat şi partea albă de la ceapă şi usturoiul verde şi sotaţi-le un minut.
- Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le.
- Adăugaţi urzicile.
- Stingeţi cu smântâna dulce şi 200 ml apă rece.
- Adăugaţi nucşoara şi puţină sare.
- Fierbeţi sosul la foc iute timp de cinci minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Amestecaţi pastele cu sosul (pastele se scurg bine de apă).
- Serviţi pastele în farfurii adânci, pudrate din abundenţă cu parmezan.
- Pastele cu urzici şi ciuperci de pădure se servesc imediat.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 15 minute
Porții: 2