Italienii ridică din umeri și dau din mână a lehamite când îi întrebi de fettuccine Alfredo. Nici Enciclopedia Bucătăriei Italiene publicată de La Republica (Vol. II, Pasta) nu le recunoaște. În schimb, americanii sunt înnebuniți după această specialitate romană.
Americanii îi atribuie meritul acestei invenții lui Alfredo di Lelio și manierei lui personale de găti fettuccine al burro e panna (cu unt și smântână), la restaurantul Alfredo alla Scrofa de pe strada Scrofa din Roma. Asta se întâmpla prin 1914, dar restaurantul mai există și astăzi. Doar că mai este cel puțin încă un restaurant roman care își asumă rolul acestei invenții simple, de când americanii l-au inclus în lista lor de favorite și caută originalul când ajung la Roma.
Dar să vedem cu ce se mănâncă fettuccine Alfredo.
Vezi aici și rețeta Spaghetti Carbonara (rețeta clasică).
Reţetă: Fettuccine cu sos Alfredo
Ingrediente:
- 200 gr fettuccine
- 40 gr unt gras (80%)
- 200 ml smântână dulce
- 1 ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
- 180 gr parmezan ras
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- sare și piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Puneți la fiert pastele al dente în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Până fierb pastele, curățați ceapa și usturoiul și tocați-le.
- Topiți untul într-o tigaie și sotați în el ceapa și usturoiul timp de aproximativ 1 minut. Stingeți totul cu smântâna dulce.
- Fierbeți sosul timp de 3-4 minute amestecând continuu.
- Adăugați în sos pastele (scurse de apa în care au fiert). Sărați, piperați și adăugați jumătate din cantitatea de parmezan. Amestecați totul bine cu ajutorul unei linguri de lemn cu grijă să nu rupeți pastele.
- Luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjelul și serviți.
- Fettuccine Alfredo se servesc fierbinți, garnisite cu restul de parmezan și piper proaspăt ras.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 2
[tip]Puteți obține o masă desăvâșită dacă adăugați pe fiecare farfurie de paste 5-6 creveți mari, fripți pe grătar și dispuși circular (cu codița spre exterior), sub formă de petale de floare.[/tip]