Italienii ridică din umeri și dau din mână a lehamite când îi întrebi de fettuccine Alfredo. Nici Enciclopedia Bucătăriei Italiene publicată de La Republica (Vol. II, Pasta) nu le recunoaște. În schimb, americanii sunt înnebuniți după această specialitate romană.
Americanii îi atribuie meritul acestei invenții lui Alfredo di Lelio și manierei lui personale de găti fettuccine al burro e panna (cu unt și smântână), la restaurantul Alfredo alla Scrofa de pe strada Scrofa din Roma. Asta se întâmpla prin 1914, dar restaurantul mai există și astăzi. Doar că mai este cel puțin încă un restaurant roman care își asumă rolul acestei invenții simple, de când americanii l-au inclus în lista lor de favorite și caută originalul când ajung la Roma.
Dar să vedem cu ce se mănâncă fettuccine Alfredo.
Vezi aici și rețeta Spaghetti Carbonara (rețeta clasică).
Reţetă: Fettuccine cu sos Alfredo
Ingrediente:
- 200 gr fettuccine
- 40 gr unt gras (80%)
- 200 ml smântână dulce
- 1 ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
- 180 gr parmezan ras
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- sare și piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Puneți la fiert pastele al dente în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Până fierb pastele, curățați ceapa și usturoiul și tocați-le.
- Topiți untul într-o tigaie și sotați în el ceapa și usturoiul timp de aproximativ 1 minut. Stingeți totul cu smântâna dulce.
- Fierbeți sosul timp de 3-4 minute amestecând continuu.
- Adăugați în sos pastele (scurse de apa în care au fiert). Sărați, piperați și adăugați jumătate din cantitatea de parmezan. Amestecați totul bine cu ajutorul unei linguri de lemn cu grijă să nu rupeți pastele.
- Luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjelul și serviți.
- Fettuccine Alfredo se servesc fierbinți, garnisite cu restul de parmezan și piper proaspăt ras.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 2
[tip]Puteți obține o masă desăvâșită dacă adăugați pe fiecare farfurie de paste 5-6 creveți mari, fripți pe grătar și dispuși circular (cu codița spre exterior), sub formă de petale de floare.[/tip]
reteta mea favorita! multumesc! o caut de ceva vreme pe site-uri si aici chiar ca e frumos si usor explicata!
smantana dulce e totuna cu smantana ptr. frisca?
@erin, da, smantana dulce e smantana nefermentata, pentru frisca (nu frisca vegetala, indulcita). In Romania cred ca exista doar unul sau doi producatori, La Dorna e unul dintre ei.
super!!! Chiar imi place reteta asta! Am o mica intrebare, au acelasi gust si fara ceapa?
aproape:)
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”
With reference of your article we have the pleasure to tell you the history of our grandfather Alfredo Di Lelio, creator of “fettuccine all’Alfredo” in 1908 in restaurant run by his mother Angelina.
Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in a street in central Rome, after leaving his first restaurant run by his mother Angelina in Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). In this local spread the fame, first to Rome and then in the world, of “fettuccine all’Alfredo”.
In 1943, during the war, Di Lelio sold the restaurant to others outside his family.
In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 “Il Vero Alfredo” (“Alfredo di Roma”), which is now managed by his nephews Alfredo and Ines, with the famous “gold cutlery”” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
See also the site of “Il Vero Alfredo” http://www.alfredo-roma.it/.
We inform that the restaurant “Il Vero Alfredo” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
Best regards Alfredo e Ines Di Lelio
Comments are closed.