Dulceaţa de vişine, acrişoară şi parfumată, este una dintre cele mai iubite creaţii de acest gen, mai ales când vine vorba de clătite. Luaţi în calcul această reţetă în sezonul de vârf al vişinelor pentru a vă bucura de dulceaţa lor şi la iarnă.
Porţii: 7,5 kilograme
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
- 5 kilograme de vişine
- 4 kilograme zahăr
- 2-3 lămâi
- 1 baton de vanilie (opţional)
Preparare:
- Spălaţi şi alegeţi fructele. Aruncaţi fructele lovite tare sau stricate.
- Extrageţi zeama de lămâie.
- Rupeţi codiţele şi scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi. Puteţi folosi şi o frigăruie metalică, o andrea sau o sârmă de oţel inoxidabil.
- Puneţi vişinele fără sâmburi direct în oala de fierbere (o oală de 12-15 litri). Stropiţi-le pe măsură ce le adăugaţi cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
- Adăugaţi zahărul pe măsură ce adăugaţi vişinele.
- Extrageţi seminţele din batonul de vanilie şi adăugaţi-le împreună cu batonul în oală.
- Amestecaţi fructele cu zahărul, zeama de lămâie şi vanilia.
- Puneţi oala la foc mic, preferabil pe o plită (nu pe flacără directă).
[warning]Dacă flacăra este directă, prea puternică sau nu amestecaţi în dulceaţa, este posibil ca aceasta să se afume. [/warning]
[tip]Până fierbe dulceaţa, sterilizaţi borcanele: introduceţi borcanele spălate şi uscate (fără capac) într-o tavă la cuptor pentru 10 minute la 180-200 de grade. [/tip] - Fierbeţi amestecând treptat aproximativ 1 oră până când dulceaţă face spumă şi fructele plutesc la suprafaţă.
- Culegeţi spuma cu o spumieră şi luaţi oala de pe foc.
- Turnaţi dulceaţa în borcane cu filet.
- Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu pături groase pentru a determina formarea vacuumului.
Dulceaţa de vişine se păstrează la rece în cămară sau în beci timp de 12-24 de luni şi se foloşete pentru deserturi sau ca atare pentru tartine dulci.