Una dintre cele mai parfumate conserve de sezon, dulceaţa de gutui este o bucurie pentru toate simţurile. Gustul unic, dulceaţa inconfundabilă şi culoarea deosebită vă vor încălzi zilele anotimpului rece.
Timp de preparare: 2 ore
Porţii: aproximativ 2-2,5 kilograme
Ingrediente:
- 6 gutui mari
- 2 lămâi
- seminţele dintr-un baton de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat
- 700 grame de zahăr
Preparare:
- Sterilizaţi borcanele şi păstraţi-le la cald.
- Spălaţi bine lămâile şi ştergeţi-le cu un prosop.
- Răzuiţi coaja galbenă a lămâilor.
- Extrageţi sucul lămâilor.
- Curăţaţi gutuile de coajă şi îndepărtaţi-le cotorul.
- Treceţi gutuile prin răzătoarea mare sau tocaţi-le în robot.
- Stropiţi gutuile imediat cu zeama de lămâie.
- Puneţi la fiert 2 căni de apă, zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.
- După ce zahărul s-a topit şi prinde a se lega într-un sirop, adăugaţi gutuile rase împreună cu zeama de lămâie.
- Fierbeţi la foc mediu aproximativ 1 oră, până când spuma formată la suprafaţă dispare.
- Turnaţi dulceaţa fierbinte în borcanele calde.
- Astupaţi borcanele cu capace şi întoarceţi-le cu capul în jos. Acoperiţi-le pentru o jumătate de oră cu prosoape sau cu o pătură.
- Întoarceţi borcanele în poziţie normală, acoperiţi-le şi lăsaţi-le să se răcească aşa până a doua zi.
Dulceaţa de gutui se păstrează în beciuri sau cămări, în spaţii întunecoase, uscate dar răcoroase.