Ceva Bun

Dulceaţă de gutui

Una dintre cele mai parfumate conserve de sezon, dulceaţa de gutui este o bucurie pentru toate simţurile. Gustul unic, dulceaţa inconfundabilă şi culoarea deosebită vă vor încălzi zilele anotimpului rece.

Timp de preparare: 2 ore

Porţii: aproximativ 2-2,5 kilograme

Ingrediente:

Preparare:

  1. Sterilizaţi borcanele şi păstraţi-le la cald.
  2. Spălaţi bine lămâile şi ştergeţi-le cu un prosop.
  3. Răzuiţi coaja galbenă a lămâilor.
  4. Extrageţi sucul lămâilor.
  5. Curăţaţi gutuile de coajă şi îndepărtaţi-le cotorul.
  6. Treceţi gutuile prin răzătoarea mare sau tocaţi-le în robot.
  7. Stropiţi gutuile imediat cu zeama de lămâie.
  8. Puneţi la fiert 2 căni de apă, zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.
  9. După ce zahărul s-a topit şi prinde a se lega într-un sirop, adăugaţi gutuile rase împreună cu zeama de lămâie.
  10. Fierbeţi la foc mediu aproximativ 1 oră, până când spuma formată la suprafaţă dispare.
  11. Turnaţi dulceaţa fierbinte în borcanele calde.
  12. Astupaţi borcanele cu capace şi întoarceţi-le cu capul în jos. Acoperiţi-le pentru o jumătate de oră cu prosoape sau cu o pătură.
  13. Întoarceţi borcanele în poziţie normală, acoperiţi-le şi lăsaţi-le să se răcească aşa până a doua zi.

Dulceaţa de gutui se păstrează în beciuri sau cămări, în spaţii întunecoase, uscate dar răcoroase.

print