Dulce acrişoară, discret parfumată, dulceaţa (sau gemul) de caise este simplă de preparat şi ideală pentru prăjituri sau tartine. Uşor de preparat, dulceaţa de caise este metoda ideală de a păstra gustul deosebit al acestor fructe.
Porţii: 6,5-7 kilograme
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 5 kilograme de caise
- 2,5 kilograme de zahăr
- zeama de la 2 lămâi
- 1 baton de vanilie (opţional)
Preparare:
- Spălaţi şi alegeţi fructele.
[note]Caisele trebuie să fie coapte şi fără urme de lovituri. [/note] - Scoateţi sâmburii fructelor.
[tip]Puteţi extrage miezul din sâmburii de caise şi să-l tocaţi mare pentru a-l adăuga în gem la sfârşit.[/tip] - Puneţi caisele cu zahărul şi zeama de lămâie într-o oală adâncă (de 8-10 litri) şi adăugaţi o cană de apă.
- Adăugaţi batonul de vanile – tăiat în două pe lungime – în oală şi fierbeţi la foc mic 50-60 de minute amestecând să nu se lipească.
- Sterilizaţi borcanele : borcanele spălate şi uscate, se introduc pentru 15 minute în cuptorul încins la 200 de grade.
[warning]Dulceaţa se amestecă constant în special în partea finală pentru a evita afumarea acesteia.[/warning]
[tip]Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, puteţi adăuga miezul seminţelor de caise, tăiat mare.[/tip]
[important]Verificaţi dacă dulceaţa e legată: turnaţi o picătură pe o farfurie rece. După răcire siropul trebuie să fie cleios.[/important] - Turnaţi gemul în borcane.
- Înfiletaţi borcanele, întoarceţi-le cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură până se răcesc, pentru a forma vacuum.
- Dulceaţa se păstrează în spaţii uscate, răcoroase şi întunecate timp de 12-24 de luni.
Se consumă ca atare şi foloseşte pentru preparare deserturilor (prăjituri, budinci, etc).