Ceva Bun

Cuptorul cu microunde

Iubit, dar şi hulit, intens folosit dar şi  prohibit, cuptorul cu mirounde s-a impus ca o constantă a bucăriei moderne. Există chiar o bucătărie în sine – cu cărţile aferente – şi o industrie de profil care produce alimente şi recipiente pentru cuptoarele cu microunde. La fel cum există o piaţă  generoasă:  familii ocupate şi care se strâng seară de seară în jurul cuptorului cu microunde ca strămoşii, odinioară, în jurul focului.

Ideal pentru dezgheţare şi încălzire rapidă, prin faptul că mecanismul său acţionează direct asupra particulelor de apă, cuptorul cu microunde este deficitar la capitolul rumenire. Modelele moderne au şi variante care realizează cruste fripturilor sau gătesc cu aburi.

Dar cum funcţionează cuptorul cu microunde?
Microundele folosesc energia electromagnetică, generată electronic de către un magnetron. Atunci când microundele acţionează asupra alimentelor, se produce o rotaţie internă a moleculelor de apă din interiorul alimentului procesat. Această rotaţie determină o frecare între molecule iar rezultatul este creşterea rapidă a temperaturii (motiv pentru care timpul de încălzire a alimentelor la microunde este mai scurt decât la alte surse de energie).

Ca toate minunile lumii, cuptorul cu microunde îşi are şi contestatarii săi, cei care studiază şi afirmă că folosirea cuptoarelor cu microunde nu este sănătoasă pentru că acestea distrug calităţile alimentare sau chiar determină apariţia cancerului. Oamenii de ştiinţă sovietici l-au declarat periculos în anii 70, un om de ştiinţă  olandez s-a judecat cu producătorii de cuptoare cu microunde pentru studiile sale care, susţine el, dovedeau că e nesănătos. Evident că există şi ceilalţi oameni de ştiinţă care afirmă sus şi tare că respectivul cuptor e inofensiv pentru că vitaminele nu se distrug la temperaturi mari, că sovieticii l-au respins din raţiuni anti-capitaliste şi aşa mai departe.

Personal, am învăţat să nu-mi fac obsesii din obsesiile altora astfel încât sunt tentat să cred – până la un punct – ambele părţi. Nu cred că alimentele  gătite la microunde sunt mai periculoase decât tot ce ne înconjoară – de la noxele atmosferice, la mâncarea procesată  şi aditivată sau la undele telefoanelor mobile. La fel cum nu cred că sunt nici “sănătate curată”. Folosesc calităţile  cuptorului cu microunde – extraordinare, dar limitate – doar atunci când e cazul şi pentru un timp scurt. Dezgheţare, topire sau gătire rapidă.

Deci, la ce e bun cuptorul cu microunde? Evident la prepararea floricelelor (pop-cornului). Pop  cornul este chiar unul dintre cei care au contribuit la apariţia cuptorului cu microunde.

Dezgheţarea alimentelor, încălzirea lor (în special a mâncărurilor cu orez, piureurilor, aluaturilor) sunt alte aspecte utile ale cuptorului cu microunde.

Ce nu se găteşte în cuptorul cu mirounde?
În primul rând ouăle, sub nicio formă. Cartofii nu se prăjesc şi au o culoare neapetisantă. Laptele se poate fierbe dar nu aş recomanda. Pentru că dă pe dinafară –  în foc e greu de spus – şi pentru că îşi pierde din calităţi. În niciun caz nu încălziţi laptele sugarilor la microunde.

În rest puteţi încerca să gătiţi cam orice. Alimentele se gătesc bine acoperite cu o folie de plastic. Verificaţi dacă vasele de plastic sunt rezistente la microunde. Dacă nu sunteţi siguri, folosiţi vase porţelan. Mai puţin inspirat ar fi să introduceţi metale sau vase aurite. Serviciul de ceai al bunicii va arăta bizar după o experienţă “microundiană” care va marmora marginile aurite.

Atenţie la temperaturi!
Cu adevărat periculos, dovedit şi exersat, este încălzitul lichidelor în microunde. Întrucât microundele acţionează diferit faţă de un cuptor normal – încălzesc lichidul nu vasul exterior – există riscul să nu sesizaţi temperatura reală a vasului în care încălziţi lichide sau a lichidului propriu-zis. Este recomandat să lăsaţi 30 de secunde vasul în cuptorul cu microunde după finalizarea procesului de încălzire.

Copiilor le plac minunile.
Aveţi grijă  cum le folosesc. Pot să se rănească pe ei sau pe alţii. Dacă aveţi copii, ar fi bine să le interziceţi să-l folosească singuri sau explicaţi clar ce face cuptorul cu microunde.  Nu telefoanele mobile. În special dacă aveţi vreun animal de casă care ar putea fi introdus – nici nu vreau să mă gândesc – şi pentru un foarte scurt timp într-un cuptor.

În rest, folosiţi cuptorul cum credeţi de cuviinţă. Dacă apar alte pericole legate de folosirea acestui tip de aparat, folosit deja de peste 60 de ani, vă voi anunţa.

print