Toamna este anotimpul care ne pune la treabă – conserve, murături, gemuri. Cămara se pregătește să primească tot ce ne dorim pentru iarnă. Pe lângă obișnuitele murături, gemuri sau alimente congelate, există o variantă de păstrare a fructelor și legumelor des întâlnită în Europa – deshidratarea.
Acest proces, cunoscut sub numele de uscare (la soare sau cu ajutorul aparaturii), permite păstrarea legumelor și a fructelor pentru mult timp (atâta timp cât procesul de deshidratare este corect, iar fructele și legumele ambalate corespunzător).
Deshidratarea legumelor și a fructelor în gospodării este posibilă în două moduri: uscarea la soare (o metodă eficientă, ecologică, ce necesită timp și garantează calitatea produselor) sau uscarea la cuptor (o metodă mai rapidă, care necesită monitorizare constantă pentru a obține rezultate bune).
Uscarea la soare
Pentru uscarea la soare, aveți nevoie de grătare cu înălțime (aproximativ 15-20 cm) pentru a permite circularea aerului atât sus cât și la bază. Aceste grătare pot fi din lemn, plastic, sârmă galvanizată (există și opinii că metalul schimbă gustul în timpul uscării, motiv pentru care se preferă grătarele de lemn). Aceste grătare sunt expuse la soare (temperatura minimă trebuie să fie de 20 grade Celsius) în locuri protejate de insecte.
- Alegeți fructele sau legumele pe care doriți să le uscați. Acestea trebuie să fie bine coapte, dar să nu fie lovite.
- În funcție de mărimea lor, tăiați-le în jumătăți, sferturi sau felii. Puneți să le păstrați și întregi, dar procesul de uscare va dura mai mult.
- Așezați-le pe grătarele de uscare.
[tip] În cazul roșiilor, presărați puțină sare peste ele. Va ajuta la uscare. [/tip] - Pentru a permite fructelor și legumelor să se usuce corect, nu aglomerați grătarele de uscare.
[note] Orientativ, cantitățile pe fiecare mp trebuie să fie: ardei iuți – 6 kg, ardei kapia întregi – 8 kg, ardei kapia felii – 5 kg, cireșe – 6 kg, prune – 8 kg. [/note] - Așezați grătarele de uscare în locurile însorite atâta timp cât soarele este pe cer. Trebuie să vă asigurați că există condiții bune pentru uscare: locuri fără vânt, fără praf, fără insecte. În cazul ploilor, grătarele trebuie puse la adăpost.
- După apusul soarelui, grătarele se acoperă (cu folie sau tifon) și se pun la adăpost. Nu se lasă afară pentru că sunt afectate de umezeala din timpul nopții.
- În următoarele zile, procedați din nou la scoaterea grătarelor afară la soare, dar după ce întoarceți fructele sau legumele. Se recomandă întoarcerea lor la fiecare 24 h.
- Procesul de uscare la soare poate dura până la 10 zile – în funcție de intensitatea soarelui, a cantității de fructe sau legume.
- Fructele și legumele uscate se păstrează în vase sau pungi vidate.
Uscarea la cuptor
- Alegeți fructele și legumele pe care doriți să le uscați. Să fie bine coapte și să nu fie lovite.
- Tăiați-le jumătăți, sferturi sau felii în funcție de mărimea lor.
- Puneți-le pe un tavă cu grătar; puteți folosi grătarul aragazului acoperit cu hârtie de pergament.
- Băgați tava în cuptor la 90 grade Celsius (nu folosiți o temperatură mai mare). Lăsați ușa cuptorului ușor întredeschisă (puteți pune un șervet textil astfel încât să fie deschisă cât mai puțin, dar să permită aburului să iasă).
- Lăsați tava în cuptor 1 oră. Verificați dacă sunt bucăți gata uscate care trebuie scoase. Întoarceți fructele / legumele.
- Repetați această operațiune la fiecare 30 de minute.
- Fructele / legumele sunt gata când observați că nu mai au zeamă.
- Lăsați-le să se răcească bine, apoi ambalați-le în cutii sau pungi vidate.