Ceva Bun

Cozonaci cu nucă

O video-reţetă de cozonaci simplă, cu reuşită garantată, clasică şi totodată modernă, relativ dietetică şi cât  se poate de naturală. Mulţumim doamnei Sanda Hăisu pentru sprijinul şi bucătăria pusă la dispoziţie pentru filmarea acestei reţete. Doamna Hăisu, după o experienţă de o viaţă în frământat cozonacii, cum doar o adevărată moldoveancă poate avea, ne-a suprins cu două lucruri: cu aluatul frământat modern, în maşina de pâine, şi cu atenţia deosebită nu doar pentru gustul natural al cozonacului (fără vanilie, coajă de lămâie, etc) ci şi pentru o compoziţie săracă în colesterol (cu ouă puţine, fără unt, etc). Rezultatul, aşa cum o să vedeţi, e cu adevărat remarcabil: un cozonac fin şi pufos, cu o crustă uşor crocantă, desăvârşită. [readalso]Vezi aici și colecția de rețetete de cozonaci. [/readalso]

Reţetă video: Cozonaci cu nucă la mașina de pâine

Ingrediente:

aluat

  • 1 kilogram de făină albă
  • 200 ml lapte
  • 2o0 ml lapte bătut
  • 250 ml ulei
  • 250 grame zahăr tos
  • 2 ouă +3 gălbenușuri
  • 60 grame de drojdie proaspătă
  • 1/4 linguriţă de sare

umplutură

  • 350 grame miez de nucă (măcinat) – sau mai multă dacă doriți ca umplutura să fie mai groasă
  • 4 linguri cacao (opţional)
  • 8 linguri de zahăr tos
  • 4 albușuri

extra

  • 8-10 linguri de zahăr cu cristal cât mai mare
  • 2-3 linguri de unt pentru uns tăvile
  • 1 gălbenuș

[note]Veți avea nevoie de 6 ouă pentru această rețetă. Pentru aluat veți folosi 2 ouă + 3 gălbenușuri; pentru umplutura de nucă veți folosi 4 albușuri; pentru uns cozonacul veți folosi un gălbenuș.[/note]

Preparare:

[note]Aluatul de cozonac se poate frământa şi manual şi lăsat la dospit. Aveţi grijă însă ca toate ingredientele să fie calde în momentul realizării aluatului iar dospirea să se facă într-un spaţiu încălzit, fără curenţi de aer rece.[/note] [tip]Cele mai multe maşini de pâine au un program de încălzire a ingredientelor înainte de a le frământa. Dacă maşina dumneavoastră nu are sau nu sunteţi siguri că are, folosiţi ingrediente calde, lăsate peste noapte în bucătărie să ajungă la temperatura camerei, inclusiv laptele şi ouăle.[/tip]

  1. Separaţi gălbenuşurile de albuşurile din trei ouă. Păstrați albușurile pentru umplutură.
  2. Puneţi în cuva pentru aluat a maşinii de pâine ingredientele umede: cele 3 gălbenuşuri, două ouă, uleiul, laptele şi laptele bătut.
  3. Separat, amestecaţi într-un vas făina cu cele 250 grame de zahăr tos împreună cu puţină sare. Adăugaţi-le în cuva de frământare.
  4. Sfărâmaţi drojdia şi adăugaţi-o în cuvă.
  5. Porniţi maşina de pâine pe programul de frământare a aluatului. Va dura în medie 80-100 de minute până când aluatul va fi frământat şi dospit, în funcţie de maşină.
  6. Ungeţi tăvile cu unt.
  7. Până dospeşte aluatul, pregătiţi umplutura.
  8. Separaţi ultimul ou. Albuşul adăugaţi-l la cele pregătite anterior, gălbenuşul păstraţi-l pentru uns cozonacii.
  9. Bateţi cele 4 albuşuri spumă.
  10. Amestecaţi albuşurile cu nuca măcinată, cele 10 linguri (sau mai mult, în funcţie de gusturi) de zahăr şi, opţional, cu 4 linguri de cacao. Veți obține un amestec cremos și lipicios.
  11. După ce aluatul a dospit, scoateţi-l din cuvă pe o suprafață curată, tapetată cu făină.
  12. Îndepărtaţi paletele de frământare şi tăiaţi-l în tot atâtea bucăţi câţi cozonaci doriţi să faceţi (în funcție de tăvile folosite). În filmul de prezentare de mai jos am pregătit 3 cozonaci.
  13. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire de aproximativ 1 centimetru.
  14. Adăugaţi şi întindeţi umplutura de nucă proporțional pe fiecare foaie (dacă faceți 3 bucăti ca în filmul de mai jos, împărțiți și umplutura în 3 părți egale).
  15. Rulaţi strâns cozonacul.
  16. După ce l-aţi rulat, răsuciţi fiecare cozonac în mână, vezi filmul, pentru a scoate golurile de aer.
  17. Aşezaţi cozonacii în tavă în formă normală sau în una rotundă, răsuciţi, la fel ca în film.
  18. Lăsaţi cozonacii să crească în tavă, până îşi dublează volumul, aproximativ 40-50 de minute.
  19. Încălziţi cuptorul la 150 de grade (temperatură mică spre medie). .
  20. Ungeţi cozonacii cu ultimul gălbenuș de ou, cu ajutorul unei pensule, şi presăraţi-i cu zahăr.
  21. Coaceţi cozonacii la cuptor timp de 40-45 de minute. Verificaţi dacă sunt copţi cu ajutorul unei scobitori.
  22. Scoateţi cozonacii din tavă doar după ce s-au răcit.

Timp de pregătire: 2 ore și 15 minute (inclusiv dospire) Timp de gătire: 45 minute

Porții: 3 cozonaci

[tip]Dacă nu încap toti cozonacii în cuptor pe acelaşi nivel, coaceţi-i pe rând.[/tip] [tip]Cozonacii se păstrează la rece (nu în frigider) 4-5 zile şi chiar mai mult dacă sunt înveliţi în folie alimentară de plastic.[/tip]

print