O video-reţetă de cozonaci simplă, cu reuşită garantată, clasică şi totodată modernă, relativ dietetică şi cât se poate de naturală. Mulţumim doamnei Sanda Hăisu pentru sprijinul şi bucătăria pusă la dispoziţie pentru filmarea acestei reţete. Doamna Hăisu, după o experienţă de o viaţă în frământat cozonacii, cum doar o adevărată moldoveancă poate avea, ne-a suprins cu două lucruri: cu aluatul frământat modern, în maşina de pâine, şi cu atenţia deosebită nu doar pentru gustul natural al cozonacului (fără vanilie, coajă de lămâie, etc) ci şi pentru o compoziţie săracă în colesterol (cu ouă puţine, fără unt, etc). Rezultatul, aşa cum o să vedeţi, e cu adevărat remarcabil: un cozonac fin şi pufos, cu o crustă uşor crocantă, desăvârşită. [readalso]Vezi aici și colecția de rețetete de cozonaci. [/readalso]
Reţetă video: Cozonaci cu nucă la mașina de pâine
Ingrediente:
aluat
- 1 kilogram de făină albă
- 200 ml lapte
- 2o0 ml lapte bătut
- 250 ml ulei
- 250 grame zahăr tos
- 2 ouă +3 gălbenușuri
- 60 grame de drojdie proaspătă
- 1/4 linguriţă de sare
umplutură
- 350 grame miez de nucă (măcinat) – sau mai multă dacă doriți ca umplutura să fie mai groasă
- 4 linguri cacao (opţional)
- 8 linguri de zahăr tos
- 4 albușuri
extra
- 8-10 linguri de zahăr cu cristal cât mai mare
- 2-3 linguri de unt pentru uns tăvile
- 1 gălbenuș
[note]Veți avea nevoie de 6 ouă pentru această rețetă. Pentru aluat veți folosi 2 ouă + 3 gălbenușuri; pentru umplutura de nucă veți folosi 4 albușuri; pentru uns cozonacul veți folosi un gălbenuș.[/note]
Preparare:
[note]Aluatul de cozonac se poate frământa şi manual şi lăsat la dospit. Aveţi grijă însă ca toate ingredientele să fie calde în momentul realizării aluatului iar dospirea să se facă într-un spaţiu încălzit, fără curenţi de aer rece.[/note] [tip]Cele mai multe maşini de pâine au un program de încălzire a ingredientelor înainte de a le frământa. Dacă maşina dumneavoastră nu are sau nu sunteţi siguri că are, folosiţi ingrediente calde, lăsate peste noapte în bucătărie să ajungă la temperatura camerei, inclusiv laptele şi ouăle.[/tip]
- Separaţi gălbenuşurile de albuşurile din trei ouă. Păstrați albușurile pentru umplutură.
- Puneţi în cuva pentru aluat a maşinii de pâine ingredientele umede: cele 3 gălbenuşuri, două ouă, uleiul, laptele şi laptele bătut.
- Separat, amestecaţi într-un vas făina cu cele 250 grame de zahăr tos împreună cu puţină sare. Adăugaţi-le în cuva de frământare.
- Sfărâmaţi drojdia şi adăugaţi-o în cuvă.
- Porniţi maşina de pâine pe programul de frământare a aluatului. Va dura în medie 80-100 de minute până când aluatul va fi frământat şi dospit, în funcţie de maşină.
- Ungeţi tăvile cu unt.
- Până dospeşte aluatul, pregătiţi umplutura.
- Separaţi ultimul ou. Albuşul adăugaţi-l la cele pregătite anterior, gălbenuşul păstraţi-l pentru uns cozonacii.
- Bateţi cele 4 albuşuri spumă.
- Amestecaţi albuşurile cu nuca măcinată, cele 10 linguri (sau mai mult, în funcţie de gusturi) de zahăr şi, opţional, cu 4 linguri de cacao. Veți obține un amestec cremos și lipicios.
- După ce aluatul a dospit, scoateţi-l din cuvă pe o suprafață curată, tapetată cu făină.
- Îndepărtaţi paletele de frământare şi tăiaţi-l în tot atâtea bucăţi câţi cozonaci doriţi să faceţi (în funcție de tăvile folosite). În filmul de prezentare de mai jos am pregătit 3 cozonaci.
- Întindeţi aluatul într-o foaie subţire de aproximativ 1 centimetru.
- Adăugaţi şi întindeţi umplutura de nucă proporțional pe fiecare foaie (dacă faceți 3 bucăti ca în filmul de mai jos, împărțiți și umplutura în 3 părți egale).
- Rulaţi strâns cozonacul.
- După ce l-aţi rulat, răsuciţi fiecare cozonac în mână, vezi filmul, pentru a scoate golurile de aer.
- Aşezaţi cozonacii în tavă în formă normală sau în una rotundă, răsuciţi, la fel ca în film.
- Lăsaţi cozonacii să crească în tavă, până îşi dublează volumul, aproximativ 40-50 de minute.
- Încălziţi cuptorul la 150 de grade (temperatură mică spre medie). .
- Ungeţi cozonacii cu ultimul gălbenuș de ou, cu ajutorul unei pensule, şi presăraţi-i cu zahăr.
- Coaceţi cozonacii la cuptor timp de 40-45 de minute. Verificaţi dacă sunt copţi cu ajutorul unei scobitori.
- Scoateţi cozonacii din tavă doar după ce s-au răcit.
Timp de pregătire: 2 ore și 15 minute (inclusiv dospire) Timp de gătire: 45 minute
Porții: 3 cozonaci
[tip]Dacă nu încap toti cozonacii în cuptor pe acelaşi nivel, coaceţi-i pe rând.[/tip] [tip]Cozonacii se păstrează la rece (nu în frigider) 4-5 zile şi chiar mai mult dacă sunt înveliţi în folie alimentară de plastic.[/tip]
Asa da !!! parca e mai usurel
multumesc multtttttttt!!!!!
Excelenta prezentare, iti da incredere ca poti face vestitii cozonaci,fara prea mult efort.Cand facea bunica (si numai bunica !!!!) tinea post sfant,nu se abatea de la nimic si cand incepea cozonacii, pregatea de cu seara,ingredientele in ligheane mari,cernea faina cea de 3 ‘nule”,pregatea tavile,nuca rasa dinainte si acoperea totul peste noapte.Pisica era gonita obligatoriu din bucatarie,chit ca era locul ei preferat de dormit pe langa soba. Bunica,se trezea dis-de-dimineata,cam pe la ora 4, isi facea rugaciunea,se spala,isi punea un sort alb-curat si fara sa manince nimic,nimic se apuca de maia,de framantat, de batut cozonacii.Cand noi ne sculam,pe la ora 7 erau deja pregatiti de copt si in general nu facea 3 bucati ci 8-9 cozonaci mari,rumeni si chiar daca nu avea umplutura pt. toti,erau gustosi,parfumati si pufosi dar consistenti,incat o felie era de ajuns la cana cu lapte . Da, cozonacul era o mare arta culinara si secretul unuia bun, il deprindeai cu timpul,alaturi de bunica,mama sau matusile mestere in alde de-astea !
Acum tehnologia ne ajuta sa fim in rand cu bunicele noastre, dar cozonacii nu sunt aceiasi,sunteti de acord, nu-i asa?!
sa va tihneasca cozonacii,
@stefanna, asa e, nu sunt la fel. cozonacii de care spui, aproape ritualici, au taina lor. ceva de genul http://www.cevabun.ro/cozonaci-moldovenesti/. dar vremurile si oamenii se schimba. raman doar amintirile lor
Dupa ce ai facut aluatul si adaugi umplutura(nuca sau mac)se poate coace in masina de piine???
Multumesc anticipat
Ovidiu Brezga
@Ovidiu, teoretic, daca masina de paine are program special exclusiv pentru copt, da. scoti paltetele si il coci. timpul insa depinde de programele masinii. cel mai bine e sa consulti manualul pentru a vedea raportul timp/temperatura/greutate. sigur ca daca ai la dispozitie un cuptor lucrurile sunt mult mai simple…
Buna ! De ce mie mi se crapa la copt cozonacii? Stie cineva?
Hi 🙂
Cat de curand voi inceraca retata de cozonac , intradevar frumoasa prezentare dar am si eu o intrebare daca se poate .
Poate cineva sa imi spuna pentru 60 grame de drojdie proaspătă cata drojdie uscata sa folosesc ?
Locuiesc in Atlanta si am tot cautat drojdie proaspata , dar aici se pare ca nu au auzit in viata lor de drojdie proaspata , asa ca imi ramane sa folosec drojdia uscata . 🙂
Multumesc , va doresc sanatate si tot binele din lume !
Flori
Buna Flori,
60 de grame de dojdie proaspata este echivalentul a 2 pliculete de drojdie uscata ( praf ) si merge foarte bine la 1 kg de faina .
Sper sa itifi fost de ajutor !!!
Am gasit seara trecuta reteta aceasta,m-a incantat!acum astept sa creasca cozonacii sa ii pt coace…..va spu cum au iesit!..eu speer ca bune:)
buni!!!:)))
Astazi am gasit si eu reteta , si m-am gandit sa o incerc ……………..au iesit niste cozonaci super super buni , avand in vedere ca e pentru prima data cand fac cozonac . Nu credeam ca imi vor reusi .
Felicitari pentru prezentare !!!!!
1000 ani fara reparatii sa traiti 🙂 e prima oara cand fac cozonac si am facut doar din cauza voastra :))) si am fost azi sa imi cumpar si masina de facut paine ca tot ma gandeam de mult la ea si asta tot din cauza voastra :))) am respectat reteta voastra si mi-au iesit doi cozonaci extraordinari… mama soacra e invidioasa pe mine ca mi-au iesit de poveste :))) si unde mai pui ca i-am facut fara macar sa gust pentru ca tin post si maine este Vinerea Mare si iar nu pot sa mananc :)))))) dar sambata nu mai rezist si dau navala in cozonaci (asta daca mai raman pt ca ceilalti membrii ai familiei nu tin post 🙂
Va pup, si sa fiti iubiti!!!
Sarbatori Luminate!!! 🙂
Sărbători fericite să aveţi!
multam fain ptr reteta! mi-au iesit ffffoarte pufosi si gustosi . eu faceam pana acum reteta moldoveneasca mai dificila cu 8 galbenusuri dar erau mai grei. Nu am vazut in reteta asta vanilie . nu ati pus arome?!?!
Nu am pus nicio aromă. Şi au fost totuşi delicoşi. Aşa era reţeta doamnei. Dar sunteţi liberă să o faceţi.
ce usurinta si ce bunatate multumesc la cine a inventat reteta
Spune-ti fratilor si ce model de masina aveti,sa nu imi omor masina daca fac asta.
Am folosit un moulinex. Dar am vazut prima data reteta testata intr-o masina marca First.
Moulinex,dar ce model.Stiu pe cineva care a omorat o masina incercand sa faca cozonac.Nu reteta asta,dar nu vreau sa risc.Eu am OW 502330.
Moulinex OW350131.
Am facut cozonacul si pentru prima oara a iesit perfect si pe gustul sotului.
Am incercat numai o jumatate de portie si iese excelent (1ou intreg si 2 galbenusuri).
Eu am o masina cu o singura paleta si nu eram sigura daca poate sa framinte 1 kg de faina.
Dar cum am spus e delicios si perfect.
Mersi pentru reteta.
Cat timp se framanta? (stiam ca timpul de framantare e ff important)
Minim 10 minute.
Buna ziua, de 5 ani fac aceasta reteta si cozonacii sunt exceptionali…..multumim si Sarbatori fericite!!!
deci…..mulltumesc pentru reteta…sunt incredibili , miros incredibil , tinand cont ca nu am pus nici un fel de mirosuri , arata incredibil….si nici nu va spun ce gust au !!!!!!ce fel se desprind , pale…WOW!!!!NOTA 10 CU FELICITARI !!! reteta este de milioane !!!
a , am uitat sa adaug , am facut aluatul la o masina de paine cu o singura paleta , Fast Bake (Morphy Richards) la programul 8 , dough , adica aluat , framantat si dospit 1 ora si 20 min , a crescut incredibil !!! masina a fost cuparata de la Home Depot Galati , cu 60 de lei !!!
Buna Adi Popescu
Te rog imi poti spune cat din timpul total al programului 8 este framantare si cat dospire ?
Depinde de maşină..
Comments are closed.