Coq au vin – cocoșul fiert în vin cu legume, carne de porc sărată, ciuperci și cognac – este o mâncare originară din Burgundia. Deși în prezent este prezentat ca o mâncare rafinată – datorită timpului de preparare și a ingredientelor sale – coq au vin este de fapt o mâncare rustică, densă și consistentă, veche de mii de ani.
Așa după cum îi spune numele acest fel de mâncare se prepară folosind carnea unui cocoș; în prezent, însă, majoritatea retaurantelor care îl prepară folosesc carne de pui.
Porții: 4
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1 cocoș de aproximativ 2 kg (poate fi înlocuit cu un pui mare)
- 6 felii groase de costiță afumată (bacon, kaizer)
- 10 cepe mici
- 250 m vin roșu de Burgundia (sau alt vin roșu*)
- 250 ml supă de pui
- 50 ml cognac
- 1 cățel de usturoi
- 1 bouquet garni (dafin, cimbru și pătrunjel)
- 300 gr de ciuperci mici
- 25 gr unt
- 2 linguri de făină
- sare și piper negru
Preparare:
- Tăiați costița în felii. Curățați cepele și lăsați-le întregi. Tăiați carnea de pasăre în 8-10 bucăți, sărați-o și piperați-o.
- Într-o cratiță cu pereți groși – preferabil de fontă (dacă nu aveți una folosiți una emailată) – rumeniți bucățile de costiță până își lasă grăsimea și capătă o culoare apetisantă.
- Scoateți cu o spumieră sau lingură costița din cratiță și, în grăsimea lăsată, rumeniți ceapa și carnea de pui.
- După ce puiul s-a rumenit, adăugați cognacul, cățelul de usturoi zdrobit cu latul cuțitului, vinul, supa de pui și bouquet-ul garni. După ce începe să fiarbă, reduceți temperatura sub cratiță și lăsați să fiarbă totul timp de 15-20 de minute.
- După ce puiul a fiert 20 de minute, adăugați ciupercile întregi și mai fierbeți descoperit încă 30-45 de minute, până când carnea este pătrunsă.
- Scoateți carnea, ciupercile, ceapa și costița din sos. Amestecați făina cu untul topit și adăugați-o treptat, amestecând, în sos și lăsați-l să dea două clocote.
Serviți carnea și legumele cu sosul din cratiță.
[tip]Vinurile roșii, de Burgundia, sunt aromate. Așa că, dacă îl înlocuiți, folosiți unul asemănător, cu ar fi un Cabernet Sauvignon.[/tip]
[tip]Pentru o variantă deosebită folosiți ciuperci de pădure în locul celor de cultură, de exemplu ghebe întregi cu bucăți de hribi.[/tip]
[note]În mod tradițional, la fel ca la multe sortimente care folosesc carne de vânat, în această mâncare se adăuga și un pahar din sângele cocoșului, sacrificat cu câteva ore înainte de a fi gătit.[/note]
Jos palaria… e traznet.
Comments are closed.