Specifică Bretaniei – cea mai vestică regiune a Franţei – această reţetă de conopidă gratinată este o adevărată trufanda pentru iubitorii de mâncăruri lacto-vegetariene, dar și o garnitură potrivită pentru fripturi.
Porţii: 6
Timp de preparare: 100 de minute
- 1 kilogram de conopidă
- 100 grame de unt
- 50 grame de făină
- 400 ml lapte
- 2 gălbenuşuri de ou
- 100 grame de gruyere
- 50 grame de parmezan
- 1 linguriţă rasă de nucsoara
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi la fiert într-o oală apă cu sare.
- Desfaceţi bucheţele conopida şi spălaţi-o în apă rece în care puneți puţin oţet.
- Dați brânzeturile prin răzătoare.
- După ce apa fierbe, adăugaţi conopida în oală şi fierbeţi-o la foc mic timp de 15 minute.
- Scurgeţi conopida de zeama în care a fiert.
- Într-o tigaie sau cratiţă adâncă puneţi la topit 50 de grame de unt.
- Adăugaţi făina peste unt şi faceţi un rântaş uşor, fără ca făina să-şi schimbe culoarea.
- Stingeţi cu lapte, adăugaţi nucşoara şi amestecaţi cu telul pînă se leagă într-o cremă consistentă.
- Luaţi vasul de pe foc şi asezonaţi cu sare şi piper.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Adăugaţi jumătate din gruyère şi tot parmezanul în sosul alb (care încă este fierbinte, dar nu este pe foc).
- Încorporaţi gălbenuşurile în sos, unul câte unul.
- Ungeţi cu puţin unt un vas termorezistent.
- Puneţi câteva linguri de sos pe fundul vasului.
- Adăugaţi “florile” de conopidă scurse de zeamă.
- Turnaţi restul de sos alb peste conopidă.
- Adăugaţi restul de brânză gruyère şi restul de unt tăiat cubuleţe.
- Introduceţi vasul la cuptor pentru 20-25 de minute până când se rumeneşte brânza la suprafaţă.
Conopida gratinată se serveşte imediat sau rece, cu o lingură de smântână.
[note]Brânza gruyère se poate poate înlocui cu o altă brânză cu personalitate de gen emmenthaler, cheddar.[/note]