Clătitele sunt unul dintre cele mai rapide deserturi(sau aperitive) şi tocmai de aceea au devenit extrem de populare. Simplu de realizat, din ingrediente care se regăsesc în orice frigider, clătitele sunt un suport excelent pentru aproape orice tip de umplutură, dulce sau sărată.

Reţeta lor primară conţine apă (şi/sau lapte), ouă, făină, unt sau ulei, sare. Însă, ca orice lucru simplu, clătitele se pot complica după preferinţă. Totuşi, pentru a obţine clătite reuşite – ca formă, consistenţă şi gust – trebuie evitate excesele de orice tip.

Cea mai frecventă greşeală care se face la realizarea clătitelor este faptul că mulţi se concentrează asupra clătitei, în încercarea de a o face mai bună, în loc să atribuie această atenţie excesivă asupra umpluturii. Sfatul nostru este să faceţi exact pe dos.

Pentru că cele mai bune clătite sunt cele care respectă regulile de bază. Iar clătita umplutură aşteaptă.

[readalso]Vezi aici și rețeta de Clătite pufoase.[/readalso]

Reţetă: Clatite

clatite

Ingrediente:

  • 125 grame de făină (1 pahar)
  • 2 ouă
  • 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
  • 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
  • 30 grame unt topit (2 linguri)
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
  2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
  3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
  6. Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 4

 

[warning]E de preferat să nu adăugaţi decât foarte puţin zahăr în clătite, chiar şi în cazul celor destinate umpluturilor dulci, deoarece vor deveni lipicioase, se vor lipi mai uşor de tigaie şi se vor învechi mai repede. Nu exageraţi cu aromele pentru că o clătită parfumată va acoperi gustul umpluturii. [/warning]

[tip]Clătitele se umplu doar înainte de servire. Se pot păstra câteva zile în frigider – acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce – şi se reîncălzesc în microunde înainte de utilizare.[/tip]

print

66 Comentarii

    • alexandra.. miau .. adica ai mieunat.. sau ce cuvant e ala?? esit?? asta tot de tine e inventat… ?
      ce naiba ai invatat la scoala??? gramatica se mai face ??

  1. nu mai stiu ce sa fac
    mi se lipesc clatitele , in ultimul hal
    am pus faina 2 oua , apa , esente, ulei dar mi se imoaie aluatul
    ce sa fac????? astep raspuns , va rog nu ma ocoliti

    • se lipesc de tigaie? inseamna ca nu e suficient de incinsa si/sau le intoarceti prea repede. nu intelegem cum se inmaoie aluatul? e suficient de gros? ar trebui sa fie ca un lapte batut

  2. eu am pus sa fac clatite dupa aceasta reteta..numai ca am dublat ingredientele .. si totusi e ceva dubios:)).. mi se pare ca e putina compozitie :-?? .. nu stiu .. vreo idee ceva… totusi vreau sa fac circa 20 de clatite:-??

    • Scuze pentru raspunsul intarziat. Numarul clatitelor finale este aproximativ deoarece depinde de tigaia in care se prajesc, de polonicul care determina grosimea, etc.

  3. Eu faceam cu tatal meu clatite in fiecare duminica si aspectu aluatului lui cu acesta este la fel deci foarte bun, dar sa stii ca mergea si niste esenta de rom sau vanilie in loc de zahar .

  4. Car’ v’a sa zica in seara asta cand ajung acasa va trebui sa ma apuc de clatite fi-v-ar clatitele de ras ca tar’ mi-ati mai facut pofta! Si am sa le umplu cu gemul meu patentat (intre dinti adica!) din mere, pere si chimichurri. Pace tuturor pofticiosilor!

  5. Erata. Am vrut sa spun chirimoya, chimichurri e o salsa…m-a luat saliva pe dinainte…

  6. Saru’mana pentru masa! Au iesit duc’s-ar cu norocu’, papilele mele gustative mi-au jurat credinta pana la…ultima picatura. Ideea e fratilor, ca trebuie sa dublati cantitatea, asta de aici nu ajunge, zau asa. Sa fie primit!

    • Lisa daca taceai,filosof ramaneai!Ai scris si tu de toti banii=))Bine ca i-ai vazut pe ceilalti ca scriu incorect,tu ai scris al naibi de corect=)) “ati” legat si “linga”:-j in loc de Langa.Nu de alta dar se intelege altceva:))Linga vaci=))

      • “Ati” se scrie legat aici, doamna profesoara. “A-ti” e altceva. Cat despre “linga”, intentia a fost sa scrie “lînga”, forma acceptata a cuvantului, el folosindu-se mult timp asa, inainte de schimbarea la “â” in mijlocul cuvantului. Singura greseala e aceea ca nu au fost folosite diacritice, dar stim toti ca nu se respecta regula asta atat de mult pe internet.

        Concentreaza-te pe spatiile alea dupa semnele de punctuatie si nu mai rade degeaba.

    • Si daca nu stiu sa scriu corect n-am voie sa-mi dau cu parerea despre reteta, hai???concentrati-va fratilor la “aluat”:))))

    • “ati invatat” este corect.Se scrie a-ti atunci cand vrei sa spui, de exemplu:”vin la magazin pentru a-ti achita datoria”

  7. Mi-am facut si eu clatite dar au iesit cam tari;
    cred ca am pus prea mult zahar. Data viitoare o sa pun zahar foarte putin si cam 5-6 linguri de ulei pentru 24 de clatite.

  8. Reteta este buna, sfaturile si ele, dar de ce nu scrieti acolo ca mai trebuie omogenizat aluatul din cand in cand. Sunt curios ce nota primesc de la familie. PS. Eu in loc de ulei am folosit un pic de slanina, asta stiu de la bunica.

  9. Astazi voi face si eu clatite dupa reteta incercata si de voi. E a doua oara cind incerc clatitele, sper ca a doua oara va fi mai cu noroc. Daca imi iese ceva bun, va dau reteta , e vb de clatite cu brinza si sos de smintina si iaurt:)

    • doar ce am facut dupa reteta si au iesit delicioase, multumesc mult.

      tot timpul am avut probleme cu masa, dar de data asta au iesit toate perfect 😀

  10. IMPORTANT!!!
    cu tigai ceramice nu merge de nici o culoare
    tot aia de tabla sau cea cu teflon vor ramane de baza, pacat ca nu mai am nici una, am crezut ca fac mare isprava, am schimbat toat tigaile, am trecut pe astea ceramice, dar de atunci… clatite bye-bye!

    • Am facut eu chiar ieri clatite la o tigaie ceramica. Au iesit fantastice. Faceam pana acum in teflon, dar mi-am luat o tigaie ceramica groasa, si se coc mult mai uniform, de lipit nici nu e vorba. Probabil e si noua cratita, dar mai ADERENTA e tigaia mea de teflon Tefal decat asta noua ceramica.

      Numai bine,
      Florin

  11. Am facut intocmai,mai putin uleiul in compozitie.Sunt bune,mai ales daca in tigaie pui putin unt in loc de ulei si le umpli cu dulceata de macese.Te lingi pe degete.Salut!

  12. mie mi-a iesit cam subtire compozitia, am mai adaugat putina faina iar acum se odihneste (aluatul). sa vedem ce-o sa iasa…

  13. Mi se pare un pic ciudat că în mai multe reţete de clătite se spune să amesteci întâi ouăle cu făina, apoi să adaugi laptele. Mie îmi face cocoloaşe aluatul dacă procedez aşa. Cocoloaşe din alea iremediabile… în schimb iese foarte bine dacă bat ouăle, adaug laptele, iar apoi făina, treptat. Din câte lume se laudă pe-aici, n-a făcut nimeni cocoloaşe? 🙂

  14. Am făcut imediat da sint foarte bune dar ceva am stricat eu pt ca marginea mi-a iesit uscată însa delicioase …………..
    Mersi

Comments are closed.