Îmbucături de carne de miel rătăcite printre bucăţele de zarzavat şi scântei de verdeaţă plutind în zeama dulce acrişoară a acestei ciorbe deasupra căreia clipesc alene ochiuri fine de grăsime aromată. Mă cucereşte de fiecare dată această combinaţie prin excelenţă pascală când ceea ce e de aromat se transformă în cel mai râvnit obiect al dorinţei de pe masă: ciorba de miel.
O ciorbă românească eveniment provenită din generoasa familie a la grec.
Reţetă: Ciorbă ardelenească de miel
Ingrediente:
- 2,5 kilograme carne de miel cu os (un cap de miel; capul cu tot cu gât şi alte bucăţele de os cu ceva cărniţă pe ele)
- 350 grame zarzavat (morcov, pătrunjel rădăcină, păstârnac)
- 1 ceapă medie
- 2 linguri de orez
- borş, zeamă de lămâie sau oţet (de preferinţă cel în care s-a macerat tarhon)
- 2 gălbenuşuri
- 300 ml smântână grasă
- tarhon şi leuştean
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper
Preparare:
- Spălaţi bine, în apă rece, bucăţile de carne. Atenţia la aşchiile de os.
- Puneţi la fiert cu 5 litri de apă rece bucăţile de carne.
- Fierbeţi carnea vreo 25-30 de minute, la foc mic, spumind des.
- Trageţi oala de pe foc şi lasaţi-o să se odihnească.
- Până îşi trage sufletul fiertura, curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe mărunte (sau treceţi prin răzătoarea mare) zarzavaturile şi ceapa.
- Puneţi ceapa şi zarzavatul la călit (sotat) în ulei într-o oală pentru supă.
- După ce zarzavaturile s-au înmuiat adăugaţi zeama în care a fiert carnea de miel şi puţină sare.
- Fierbeţi supa aproximativ 40 de minute, până când zarzavatul e fiert şi adăugaţi orezul.
- Mai fierbeţi zece minute.
- Se acreşte supa, după gust, cu borş, lămâie sau oţet şi se drege cu smântâna amestecată cu gălbenuşuri şi câteva linguri de supă (vezi cums e face un liezon).
- Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă.
- Se mai ţine ciorba pe foc până se leagă ouăle dar nu se lasă să fiarbă.
- Pentru aromă este indicat tarhonul, sau leuşteanul.
- Când este complet gata se mai sărează după gust.
- Ciorba se serveşte caldă, cu verdeaţă proaspătă şi ceapă verde tocată deasupra; şi un ardei iute lângă.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 1 oră şi 20 minute
Porţii: 12