O ciorbă ardelenească , de vară, care se regăseşte, din păcate, destul de rar în meniul românilor. Dulce acrişoară, echilibrată şi aromată, ciorbei de dovlecei cu afumătură îi revine meritul de a putea fi consumată atât caldă cât şi la temperatura camerei sau chiar rece.
Porţii: 10-12
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1,2 kilograme costiţă afumată
- 3 dovlecei
- 1/2 cană de orez
- 1 ceapă
- 3 morcovi
- 1/4 rădăcină de ţelină
- 1 lămâie
- 450 grame smântână grasă
- 5 gălbenuşuri de ou
- 3 linguri mărar tocat
- 2 linguri de ulei
- sare
Preparare:
- Puneţi la fiert costiţa, tăiată în bucăţi mari, în apă rece.
- Fierbeţi costiţa până când carnea prinde a se desprinde de pe os.
- Scoateţi carnea şi lăsaţi-o să se răcească.
- Tăiaţi capetele dovleceilor, îndepărtaţi-le seminţele şi tăiaţi-i în cubuleţe mărişoare.
- Curăţaţi ceapa, ţelina şi morcovii.
- Tocaţi zarzavaturile mărunt sau mărunţiţi-le într-un tocător electric.
- Sotaţi zarzavaturile uşor în puţin ulei.
- Adăugaţi zarzavaturile şi dovleceii în supă.
- Scoateţi carnea de pe os, tăiaţi-o cubuleţe şi adăugaţi-o în supă.
- Adăugaţi orezul spălat şi mai fierbeţi 5-8 minute.
- Opriţi focul şi lăsaţi să se răcorească supa.
- Adăugaţi zeama de lămâie.
- Faceţi un liezon din gălbenuşuri amestecate cu smântână.
- Adăugaţi supă peste liezon amestecând constant.
- Turnaţi liezonul în oala de supă amestecând bine.
- Reporniţi focul şi încălziţi supa fără să dea în clocot câteva minute.
[warning]Atenţie, ciorba nu trebuie să mai treacă de 80 de grade deoarece riscă să se “taie”.[/warning] - Asezonaţi cu sare.
- Adăugaţi mărarul tocat şi opriţi focul.
Ciorba de dovlecei cu afumătură se poate servi atât caldă cât şi rece, cu pâine proaspătă şi ardei iute.