Cartofii sunt doar un pretext în această compoziţie de toamnă-iarnă din care răzbat aromele profunde de afumătură copleşite de smântână. O ciorbă ardelenească aşadar, prin compoziţie şi caracter, născută în locurile în care kilul de smântână e mai ieftin decât cel de pastă de tomate, de unde şi convingerea că termenul colesterol e o invenţie a medicilor pentru domnii de la oraş.
Porţii: 8-10
Timp de preparare: 2 ore
- 1,5 kilograme spinări de porc afumate (garf)
- 200 grame costiţă afumată
- 2 linguri de ulei
- 2 kilograme cartofi
- 2 morcovi
- 1 pătrunjel
- 1 sfert de legătură de ţelină
- 1 linguriţă rasă de chimen măcinat (opţional)
- 1 ceapă mare
- 1 lingură pastă de tomate.
- 1 cutie cuburi de roşii în bulion
- 400 ml smântână grasă
- 1 lingură tarhon în oţet
- sare
Preparare:
- Puneţi la fiert în 6 litri de apă rece spinările de porc. Fierbeţi la foc mic şi spumiţi din când în când.
- Curăţaţi cartofii, morcovii, pătrunjelul şi țelina. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Tăiaţi cartofii cuburi mari. Tăiaţi zarzavaturile în cubuleţe mici. Tăiaţi costiţa de porc afumată (baconul) în cubuleţe.
- Când carnea începe să se desprindă de oase adăugaţi cartofii, zarzavaturile şi o lingură rasă de sare.
- După ce cartofii, zarzavaturile şi carnea au fiert, opriţi focul.
- Scoateţi oasele de porc din oală, lăsaţi-le să se răcească şi desprindeţi carnea de pe ele.
- Adăugaţi carnea în oală.
[warning]Opriţi focul sub oală pentru a nu fierbe prea mult cartofii. [/warning] - Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Rumeniţi bine costiţa de porc afumată.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
[tip]Pentru un plus de gust puteţi tăia zarzvaturile foarte mărunt şi să le sotaţi odată cu ceapa. [/tip] - Adăugaţi roşiile şi pasta de tomate şi rumeniţi-le 2-3 minute.
- Adăugaţi smântâna, diluaţi cu supă şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
- Adăugaţi amestecul de smântână cu roşii în oală.
- Adăugaţi tarhonul tocat şi, opţional, chimenul.
- Lăsaţi ciorba să dea câteva clocote.
- Asezonaţi cu sare şi piper (da, în Ardeal se poate pune piper în ciorbă ).
[tip]Dacă vă place ciorba mai acrişoară, puteţi adăuga câteva linguri de oţet.[/tip]
Ciorba de cartofi cu smântână şi afumătură se serveşte fierbinte cu ardei iute sau ceapă roşie.