Chimionul – cunoscut şi sub numele de chimion turcesc – este originar din zona sudică a Europei, în arealul Mării Mediterane şi Egipt. Astăzi este cultivat în Nordul Africii, Orientul Apropiat, Mexic şi India, ţară care are o adevărată slăbiciune pentru chimion.
Prezentare:
Plantă căţărătoare pitică (aproximativ 30 de centimetri), cu frunze de un verde închis şi flori albe-rozalii. Asemănător cu chimenul, cu care este înrudit şi foarte des confundat, chimionul are o identitate proprie şi o personalitate extrem de puternică. El este face parte din nota dominantă a mirosului de garam masala cu care se impregnează hainele dumneavoastră în restaurantele (sau casele) indiene insuficient ventilante.
Aromă:
Gustul chimionului este plăcut, proaspăt şi pregnant aromatic. Seamănă doar vag cu cel al chimenului.
Utilizare:
Definitoriu pentru zona arabă, se foloseşte în toate bucătăriile Orientului Apropiat şi este foarte popular în America de Sud.
Chimionul este condimentul care face dintr-o reţetă oarecare din carne cu fasole şi ardei iuţi, un chili con carne autentic.
Se foloseşte în asociere cu brânză, carne, pâine şi chiar în unele bitteruri (băuturi din plante fermentate).
Bucătăria indiană îl foloseşte cu precădere la prepararea unor amestecuri de condimente consacrate cum este garam masala, tandoori şi curry.
Chutney-urile, în special cel de mango, poartă amprenta chimonului.
Bucătăria turcească i-a atribuit un loc important în gustul mâncărurilor sale unde se regăseşte sfârâind pe grătar în kebap-uri. De aici a ajuns şi la noi în componenţa amestecului de carne pentru mici.
Preparare:
Chimionul se foloseşte asemeni majorităţii condimentelor, întreg sau măcinat. În special în mâncărurile arabe şi indiene, chimionul se prăjeşte la începutul sau în în timpul procesului de preparare pentru ca să-şi elibereze pe deplin aroma conţinută în uleiuri.
[warning]Nu-l confundaţi, folosiţi sau înlocuiţi cu chimenul pentru că poate schimba radical gustul mâncării pe care doriţi să o preparaţi. [/warning]