Pentru cine a încercat măcar o dată în viaţă chifteluţele suedeze – Köttbullar – în ţara lor sau la o masă montată cu o singură cheie imbus Ikea- în restaurantul magazinului cu acelaşi nume – a rămas desigur cu o amintire plăcută. Pentru că atât de mici, elastice şi gustoase sunt aceste chiteluţe de-ţi vine să le mănânci şi acasă. Principalul lor secret este laptele adăugat în compoziţie, aroma de ienibahar şi prăjitul lor în unt.
Recomandarea suedezilor e să le preparaţi cu dragoste. Nu de pomană le alintă chifteluţele mamei, pentru că fiecare mamă (suedeză) adaugă un plus de personalitate reţei ei: mai cu ceapă crudă sau tocată, cu mai multă carne de porc sau mai puţin, cu sos de carne sau de merişoare, etc.
Mai jos aveţi o clasică, după cum o proclamă Swedish Institute.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 500 grame carne tocată amestec (porc şi vită)
- 250 ml lapte
- 75 grame de pesmet
- 1 ou
- 1 ceapă
- 1 linguriţă rasă enibahar
- sare
- piper alb
- 220 grame unt sau 200 ml ghee pentru prăjit
Preparare:
- Tocaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji.
- Înmuiaţi pesmetul cu lapte într-un castron.
- În alt castron, amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper şi enibahar.
- Frământaţi bine toate ingredientele timp de 8-10 minute.
[tip]Dacă amestecul este prea tare, adăugaţi câteva linguri de apă în amestec.[/tip] - Formaţi o singură chiftea mică şi prăjiţi-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul.
[important]Chiar aşa sună recomandarea suedeză. Mai bine să nu-ţi placă o singură chiftea decât toate.[/important] - Dacă gustul este satisfăcător, formaţi celelalte chiftele. Dacă nu, asezonaţi amestecul în consecinţă.
- Formaţi chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.(vezi foto)
- Prăjiţi-le în unt până se rumenesc pe toate părţile.
[tip]Pentru o variantă dietetică, le puteţi prăji în cuptor, stropite cu puţin unt topit.[/tip]
Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi şi sos de merişor. Există şi opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol.