Ceva Bun

Chifteluţe suedeze

Pentru cine a încercat măcar o dată în viaţă chifteluţele suedeze – Köttbullar – în ţara lor sau la o masă montată cu o singură cheie imbus Ikea- în restaurantul magazinului cu acelaşi nume – a rămas desigur cu o amintire plăcută. Pentru că atât de mici, elastice şi gustoase sunt aceste chiteluţe de-ţi vine să le mănânci şi acasă. Principalul lor secret este laptele adăugat în compoziţie, aroma de ienibahar şi prăjitul lor în unt.

Recomandarea suedezilor e să le preparaţi cu dragoste. Nu de pomană le alintă chifteluţele mamei, pentru că fiecare mamă (suedeză) adaugă un plus de personalitate reţei ei: mai cu ceapă crudă sau tocată, cu mai multă carne de porc sau mai puţin, cu sos de carne sau de merişoare, etc.

Mai jos aveţi o clasică, după cum o proclamă Swedish Institute.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 1 oră

Foto: Pal Allan; copyright Swedish Institute; www.imagebank.sweden.se

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tocaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji.
  2. Înmuiaţi pesmetul cu lapte într-un castron.
  3. În alt castron, amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper şi enibahar.
  4. Frământaţi bine toate ingredientele timp de 8-10 minute.
    [tip]Dacă amestecul este prea tare, adăugaţi câteva linguri de apă în amestec.[/tip]
  5. Formaţi o singură chiftea mică şi prăjiţi-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul.
    [important]Chiar aşa sună recomandarea suedeză. Mai bine să nu-ţi placă o singură chiftea decât toate.[/important]
  6. Dacă gustul  este satisfăcător, formaţi celelalte chiftele. Dacă nu, asezonaţi amestecul în consecinţă.
  7. Formaţi chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.(vezi foto)
  8. Prăjiţi-le în unt până se rumenesc pe toate părţile.
    [tip]Pentru o variantă dietetică, le puteţi prăji în cuptor, stropite cu puţin unt topit.[/tip]

Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi şi sos de merişor. Există şi opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol.

print