Pentru cine a încercat măcar o dată în viaţă chifteluţele suedeze – Köttbullar – în ţara lor sau la o masă montată cu o singură cheie imbus Ikea- în restaurantul magazinului cu acelaşi nume – a rămas desigur cu o amintire plăcută. Pentru că atât de mici, elastice şi gustoase sunt aceste chiteluţe de-ţi vine să le mănânci şi acasă. Principalul lor secret este laptele adăugat în compoziţie, aroma de ienibahar şi prăjitul lor în unt.
Recomandarea suedezilor e să le preparaţi cu dragoste. Nu de pomană le alintă chifteluţele mamei, pentru că fiecare mamă (suedeză) adaugă un plus de personalitate reţei ei: mai cu ceapă crudă sau tocată, cu mai multă carne de porc sau mai puţin, cu sos de carne sau de merişoare, etc.
Mai jos aveţi o clasică, după cum o proclamă Swedish Institute.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 500 grame carne tocată amestec (porc şi vită)
- 250 ml lapte
- 75 grame de pesmet
- 1 ou
- 1 ceapă
- 1 linguriţă rasă enibahar
- sare
- piper alb
- 220 grame unt sau 200 ml ghee pentru prăjit
Preparare:
- Tocaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji.
- Înmuiaţi pesmetul cu lapte într-un castron.
- În alt castron, amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper şi enibahar.
- Frământaţi bine toate ingredientele timp de 8-10 minute.
[tip]Dacă amestecul este prea tare, adăugaţi câteva linguri de apă în amestec.[/tip] - Formaţi o singură chiftea mică şi prăjiţi-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul.
[important]Chiar aşa sună recomandarea suedeză. Mai bine să nu-ţi placă o singură chiftea decât toate.[/important] - Dacă gustul este satisfăcător, formaţi celelalte chiftele. Dacă nu, asezonaţi amestecul în consecinţă.
- Formaţi chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.(vezi foto)
- Prăjiţi-le în unt până se rumenesc pe toate părţile.
[tip]Pentru o variantă dietetică, le puteţi prăji în cuptor, stropite cu puţin unt topit.[/tip]
Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi şi sos de merişor. Există şi opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol.
IUBESC ACESTE CHIFTELUTE!!!
Am mancat chiftelele astea, exact ca-n poza erau pe cuvant, la IKEA in Uppsala, in Suedia.
Vreau sa-ti spun ca sunt ORIBILE. Au un gust foarte ciudat, nu se compara cu cele din Romania, pe cuvant, parca sunt facute din cauciuc. Sunt oribile.
Pe langa asta, langa ele iti dau piure de cartofi sau cartofi fierti, care au fost destul de buni, dar partea interesanta e gemul. Iti dau ca si sos gem de ceva fructe de padure pe care ei le numesc Lingonberry. Lingonberry Jam. Care e dulce-AMARUI. Combinatia asta a fost letala pentru mine, imi venea sa fug de la masa.
Normal, pentru cine e crescut cu ciorbă, mici, cârnaţi prăjiţi, tocană şi mămăligă, asezonate cu tescovină.
Cele mai bune chiftelute pe care le-am facut vreodata. Mersi.
Foarte bune aceste chifelute “suedeze”. In Ikea se gasesc si congelate ( langa buffet-urile de hotdog) desii ele se baga la cupotor.
Comments are closed.