Un desert provocator. Simplu şi spectaculos, uşor de pregătit – fără coacere- dar cu un efect vizual deosebit, acest desert se împarte între îndrăgostiţi.
Porţii: 1 (pentru 2 persoane)
Timp de preparare: 30 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 150 de grame cremă de brânză
- 80 grame de biscuiţi cu cacao
- 1 linguriţă de gelatină
- 50 de grame de unt
- 2 linguri de zahăr
- 2 smochine
- 2 linguri fructe de pădure (zmeură, mure, afine, etc)
- 4 linguri creme de Cassis
Preparare:
- Zdrobiţi biscuiţii şi amestecaţi jumătate din ei cu jumătate din cantitatea de unt la temperatura camerei şi 1 linguriţă de zahăr. Păstraţi restul biscuiţilor sfărâmaţi.
- Luaţi amestecul de biscuiţi cu unt şi formaţi, cu ajutorul unei linguriţe, un strat de blat, în interiorul unui inel, uns în prealabil cu puţin ulei. (vezi foto)
- Topiţi restul cantităţii de unt cu zahărul. Adăugaţi linguriţa de gelatină şi lăsaţi să se înmoaie timp de zece minute.
- Încorporaţi amestecul de mai sus în crema de brânză.
- Umpleţi inelul cu amestecul de brânză, nivelaţi şi presăraţi peste restul de biscuiţi sfârâmaţi.
- Introduceţi prăjitura la rece pentru 2 ore.
- Cu 30 de minute înainte de servire încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Pe două bucăţi de hârtie de pergament, aşezaţi câte o smochină crăpată – nu tăiată – în patru (vezi foto), fructele de pădure şi câte 2 linguri crème de Cassis.
- Strângeţi cele două hârtii de pergament pentru a forma nişte punguţe şi introduceţi-le la cuptor, pentru 5-6 minute.
Pentru servire, scoateţi prăjtitura din formă încălzind puţin marginea cu o lampă de gaz, pe exterior, sau desprinzând-o de jur împrejur – pe interior, evident – cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire. Serviţi prăjitura cu fructele şi sosul format în hârtia de pergament.
[tip]Dacă nu aveţi un inel de bucătărie, puteţi improviza unul dintr-o cutie de conserve tăiată la ambele capete. Aveţi grijă, însă, la marginile foarte tăioase ale acesteia. Nu lăsaţi inelul astfel realizat la îndemâna copiilor![/tip]