Una dintre cele două metode de murare a castraveţilor – alături de cea în saramură – consevarea în oţet dă un gust mai proaspăt şi mai acidulat. Iar castraveţii muraţi în oţet au un gust deosebit. O reţetă clasică, mereu la modă.
Reţetă: Castraveţi muraţi în oţet
Ingrediente:
- 4 kilograme castraveţi cornişon
- 4 litri apă
- 1 litru oţet de bună calitate
- 1/2 cană de sare grunjoasă, neiodată
- 4 linguri de zahăr
- 3 rădăcini de hrean
- 2 cepe
- 1 căpăţână de usturoi
- 1/2 cană boabe de muştar
- 1 lingură boabe de piper
- 10-12 foi de dafin
Preparare:
- Sterilizaţi borcanele.
[tip]Folosiţi borcane de dimensiuni medii (800-3000 ml).[/tip] - Spălaţi castraveţii.
[note]Castraveţii trebuie să fie mici, tari şi elastici.[/note] - Curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l fâşii, pe lungime.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Curăţaţi usturoiul.
- Clădiţi castraveţii în borcane, în poziţie verticală, unul lângă altul, în aşa fel încât să rămână cât mai puţin spaţiu.
- Intercalaţi printre castraveţi tulpini de hrean, bucăţi de ceapă şi căţei de usturoi.
- Puneţi la fiert 4 litri de apă împreună cu oţetul, sarea, zahărul, boabele de muştar, piper şi foile de dafin.
- Lăsaţi să dea câteva clocote până se topesc granulele de zahăr şi de sare.
- Lăsaţi să se răcorească lichidul 5-10 minute (să ajungă apa la 70-75 de grade).
- Turnaţi lichidul încet peste castraveţi până sunt acoperiţi.
[warning]Pentru a evita incidentele nefericite (fisurarea borcanelor), puneţi borcanele cu castraveţi într-o cratiţă pe fundul căreia aşterneţi un prosop. Turnaţi lichidul încet peste castraveţi şi scoateţi borcanul din cratiţă doar după ce sunteţi siguri că nu s-a fisurat. [/warning] - Acoperiţi cu capac cu filet sau folie de celofan.
- Păstraţi la rece, în spaţii întunecoase, timp de minim 2 luni înainte de a deschide borcanele.
- Castraveţii muraţi în oţet se păstrează în bune condiţii 6-18 lun
Timp de pregătire: 1 oră
Porţii: 4 kilograme
Castraveţii muraţi în oţet se păstrează în bune condiţii 6-18 luni.