Cașul dulce este o brânză din lapte închegat și scurs de zer. Se poate produce din lapte de vacă, de oaie sau de capră. Se comercializează proaspăt la raionul de brânzeturi vărsate din supermarketuri sau în piețele agro-alimentare.
Caşul dulce, proaspăt şi crud, este punctul de plecare în procesul de fabricare al brânzeturilor, prima literă din abecedarul acestora. Pentru că din caş dulce se obţine mai apoi caşcavalul, telemeaua, brânza frământată (de burduf), diverse tipuri de brânzeturi cu mucegai prin depozitarea în spaţii corespunzătoare, şi se poate prepara chiar şi mozzarella.
Porţii: 420-440 grame (pentru lapte de vacă cu 4-4,2% grăsime)
Timp de preparare: 80 de minute (plus 6 ore)
Ingrediente:
- 5 litri lapte crud de vacă, bivoliţă, oaie sau capră
- 2-3 linguri cheag
Preparare:
- Strecuraţi laptele de eventuale impurităţi şi insecte într-o oală, preferabil din inox.
- Încălziţi laptele la 30-35 de grade la foc mic.
[note]Laptele proaspăt muls are în medie 38 de grade Celsius şi nu mai trebuie încălzit. [/note]
[tip]Dacă nu aveţi termometru, puteţi verifica temperatura laptelui cu degetul. Laptele trebuie să fie călduţ, puţin peste temeratura camerei.[/tip]
[warning]Laptele încălzit prea mult (peste 45 de grade) sau fiert se va steriliza şi îşi va pierde fermenţii care contribuie la coagulare.[/warning] - Opriţi focul.
- Adăugaţi cheagul, amestecaţi şi acoperiţi.
- Lăsaţi laptele să se închege 40-60 de minute.
- Pregătiţi un strecurător şi o pânză de tifon curată, împăturită în 4, peste un vas suficient de mare cât să preia zerul scurs.
- “Tăiaţi” laptele închegat cu un cuțit, o lingură sau spumieră.
- Adăugaţi laptele închegat în strecurătoarea cu tifon (vezi video).
- Strângeţi tifonul pentru a scurge tot zerul.
- Acoperiţi şi lăsaţi la scurs între 4 şi 6 ore, în funcţie de cât de uscat doriţi să fie caşul.
Caşul dulce se păstrează la rece, acoperit pentru a nu se usca, timp de câteva zile.
[note] Dacă preparați cantitați mai mari, puteți da ce formă doriți cașului: pentru un caş rotund, puteţi agăţa tifonul deasupra chiuvetei din bucătărie, legat de ţeava de la robinet, iar pentru una pătrată puteţi presa caşul într-o formă dreptunghiulară între două funduri de lemn. [/note]