Cașul dulce este o brânză din lapte închegat și scurs de zer. Se poate produce din lapte de vacă, de oaie sau de capră. Se comercializează proaspăt la raionul de brânzeturi vărsate din supermarketuri sau în piețele agro-alimentare.

Caşul dulce, proaspăt şi crud, este punctul de plecare în procesul de fabricare al brânzeturilor, prima literă din abecedarul acestora. Pentru că din caş dulce se obţine mai apoi caşcavalul, telemeaua, brânza frământată (de burduf), diverse tipuri de brânzeturi cu mucegai prin depozitarea în spaţii corespunzătoare, şi se poate prepara chiar şi mozzarella.

Porţii: 420-440 grame (pentru lapte de vacă cu 4-4,2% grăsime)

Timp de preparare: 80 de minute (plus 6 ore)

Ingrediente:

  • 5 litri lapte crud de vacă, bivoliţă, oaie sau capră
  • 2-3 linguri cheag

Preparare:

  1. Strecuraţi laptele de eventuale impurităţi şi insecte într-o oală, preferabil din inox.
  2. Încălziţi laptele la 30-35 de grade la foc mic.
    [note]Laptele proaspăt muls are în medie 38 de grade Celsius şi nu mai trebuie încălzit. [/note]
    [tip]Dacă nu aveţi termometru, puteţi verifica temperatura laptelui cu degetul. Laptele trebuie să fie călduţ, puţin peste temeratura camerei.[/tip]
    [warning]Laptele încălzit prea mult (peste 45 de grade) sau fiert se va steriliza şi îşi va pierde fermenţii care contribuie la coagulare.[/warning]
  3. Opriţi focul.
  4. Adăugaţi cheagul, amestecaţi şi acoperiţi.
  5. Lăsaţi laptele să se închege 40-60 de minute.
  6. Pregătiţi un strecurător şi o pânză de tifon curată, împăturită în 4, peste un vas suficient de mare cât să preia zerul scurs.
  7. “Tăiaţi” laptele închegat cu un cuțit, o lingură sau spumieră.
  8. Adăugaţi laptele închegat în strecurătoarea cu tifon (vezi video).
  9. Strângeţi tifonul pentru a scurge tot zerul.
  10. Acoperiţi şi lăsaţi la scurs între 4 şi 6 ore, în funcţie de cât de uscat doriţi să fie caşul.

Caşul dulce se păstrează la rece, acoperit pentru a nu se usca, timp de câteva zile.

[note] Dacă preparați cantitați mai mari, puteți da ce formă doriți cașului:  pentru un caş rotund, puteţi agăţa tifonul deasupra chiuvetei din bucătărie, legat de ţeava de la robinet, iar pentru una pătrată puteţi presa caşul într-o formă dreptunghiulară între două funduri de lemn. [/note]

print

28 Comentarii

  1. Foarte bun prezentarea. Dar, am o nelamurire: unde mai gasesti acum cheag? Inainte se gasea, ambalat in sticle, in magazine, dar n-am mai vazut de ceva vreme. Si nu ai facut nici o precizare privind folosirea zerului rezultat la unele retete. As vrea sa stiu in ce retete l-ai folosit, poate ma inspir, in afara de cele pe care le stiu eu. Sau poate nu l-ai folosit?

  2. @Elena, ai dreptate. Sincer, strict zerul rezultat de la aceasta reteta nu a fost folosit decat la hranirea a doi caini 🙂 Dar zerul se poate folosi la inchegarea unui alt lapte, la marinarea crevetilor (30-120 de minute) sau, daca mai adaugi o lingura de unt, poti face un balmos(balmus), o mamaliga de stana grasa, aromata, care se consuma cu iaurt sau smantana rece.
    Cheagul, asa cum ziceam si in glosar, se gaseste pe langa piete. Natural, din intestine animale, mai rar. Dar se gaseste sintetic si vegetal. Il gasesti in piete. E cam 1 leu un plic de granule care, dizolvate in apa, incheaga 100 litri de lapte.
    Alti inlocuitori poti gasi aici: http://www.cevabun.ro/cheagul/

  3. Am cautat cheag si n-am gasit (in Bucuresti). M apoate ajuta cineva cu un loc de unde sa cumpar 😀

    Mi-a placut prezentarea voastra.

  4. @Brandusa, noi am luat ultimul cheag de la piata din Voluntari (eram/suntem convinsi ca se gaseste si in Obor). Oricum, daca nu gasesti si e o urgenta, da-ne adresa pe mail si iti trimitem un plic de cheag prin curier. 🙂

  5. Oh, o sa incerc in Obor, pentru ca ma interesa cheg natural. Din celelalte variante date ca posibilitate de inchegare, le-am folosit pe toate, dar casul bun iese cu cheag natural. Am incercat si cu zer de la cultura de kefir, dar a iesit ceva gen ricotta. De asta intrebam unde ai gasit cheag. Multumesc de sugestiile privind folosirea zerului!

  6. si eu am gasit cheag la plic in piata din voluntari cu 1 leu plicul

    un plic e pentru 250 ml de cheag care ajunge foarte mult timp pentru ca la branza de mai sus se pun doar cateva lingurite

  7. salutare la toata lumea
    Bravo pt prezentarea intresanta
    Cine pate sa-mi spuna daca in afara Romaniei respectiv Frantza se poate gasi ceva asemanator chagului sintetic sau vegetal si sub ce denumire
    Personal nu am facut niciodata cas si sincer sa va spun am o pofta nebuna sa incerc sa fac mai ales ca nu mi sa parut asa de complicat
    Cashul nu se gaseste aici chiar daca Frantza este tara branzeturilor
    Va multumesc anticipat pt ajutor

  8. Va multumesc mult pt ajutor
    Maine ma duc direct la farmacie sa intreb si apoi ma duk sa bat pe la toate portile stanilor din regiune dupa lapte………..
    Va tin la curent de calitatea rezultatului si apoi de ce nu,va trimit o bucatatzika sa gustatzi……..O sa moara francezii de invidie
    Merci mult inca o data
    Avezti grija de voi si de site(asa mai putem sa gustam si noi bunatatzurile romanesti)

  9. @corcodel, da, calciul lactic, cel care se comercializeaza si in farmacii, e un agent de coagulare care poate inlocui cheagul.

  10. Din 5 litri de lapte cate grame de cas ies ? Nu am cheag, dar am calciu lactic. Cate pastile ar fi necesare pentru 1 litru de lapte ? Multumesc anticipat.

  11. Din cinci litri de lapte ies cam 420-440 grame. Calciul lactic se adauga pisat, cate 8 pastile/litru. La cantitati mai mari puteti calcula doar 6/litru. Dumneavoastra ar fi suficient sa adaugati aproximativ 30 de pastile in laptele fierbinte.

  12. incercati si varianta asta .Dupa ce terminat inchegarea laptelui ,procedati astfel: sectionati marunt cu o spatula ,de sus pana jos tot laptele inchegat, ,pe mai multe directii.Totul se face cu vasul pe foc ,la maxim.Amestecati cu o spatula si adunati incet ,pana obtine-ti branza ca pe o minge.Este usor.Fierbeti acest gogoloi timp de 10-15 min.(indemanarea o prinzi dupa mai multe exersari,)Dupa ce considerati ca acest gogoloi este omogen , adica sta lipit si poate fi rostogolit in zerul firbinte, il presati de marginea vasului pentru a scoate zerul.IN final ,cu o strecuratoare ,(nu cu mainile,caci te oparesti) scoate-ti gogoloioul (nu am gasit alt sinonim),in alt vas ,lasati-l sa se raceasca pana puteti sa il lucrati cu mana.Acum ,sarati,framantati sarati ,framantati gustati ,si cand considerati ca are gust ,puneti in forma.Daca , ai imaginatie , gasesti forma. Dupa ce s-a mai scurs zerul, 2-3 zile ,ne uitam la el,sau trei,pana capata o culoare galbuie.Dupa ce gustati si va placut, chemati prietenii.
    Am uitat.Dupa ce ati scos gogoloil de branza din zer ,zerul,se fierbe ,pana incepe sa se ‘umfle'(,precum laptele).Inacel moment, in functie ,de cantitatea de zer,dar si dupa expierenta,se toarna 1 ,2 ,sau trei linguri de otet U

  13. care lapte de prin supermarket e bun de facut cas ? cu lapte praf merge sau lapte praf in amestec cu lapte dulce ? msc

  14. Exista vreun alt tip de branza asemanatoare casului facuta in alte tari? daca da, cum se cheama?

  15. Salut
    Cautam pe net cata branza iese dintr-un litru de lapte, am intrebat si o cunostinta, si am inteles ca iese cam 250-300 grame de branza. Iarna laptele e mai gras, vara animalutele beau mai multa apa.
    M-am gandit sa las raspunsul si aici. Cu bine.

    • Merge şi cu oţet. Oţetul, la fel ca orice alt acid, brânzeşte laptele. Înlocuiţi cheagul cu oţet alb de 9%.

  16. Am plecat de la Bloc la Tara , din cauza problemelor de sanatate ale sotiei . Detin 25 de capre . Celor care doresc din Constanta si Tulcea putem sa le oferim , Zer , Cascaval curat de Capra , La Comanda executam Buric de Capra Rulada cu diverse arome , Cas si Branza , Kefir de Capra , Lapte Proaspat . incercam sa ne dezvoltam si avem – Gaini , Gaste , Rate si Iezi de Carne , Oua . Locuim in zona Biosferei Deltei , zona nepoluata . Toate produsele sunt din Gospodaria Noastra .
    Cu Stima Marius .0733-814.850

  17. Folositi otet, se strange imediat.F util si mai ok ca cheagul pt ca e si vehetariana branza ,cheagul e facut in tesut de animal.

Comments are closed.