Prezenţă iubită în restaurantele româneşti, cartofii ţărăneşti sunt serviţi ca garnitură generoasă deşi pot fi o mâncare în sine. Actuala formă a acestei reţete se află la jumătatea distanţei dintre tradiţionala reţetă a cartofilor ţărăneşti, fripţi cu slănină, şi mai nobila reteţă germană de bratkartoffeln, care, însă, se aromează cu mărar.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi (roşii sunt cei mai buni)
- 1 ceapă albă
- 200 grame de bacon
- 3 linguri ulei (sau două de untură)
- 1 lingură rasă de boia de ardei dulce
- sare şi piper
- pătrunjel verde tocat, pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe mărişoare sau rondele, după preferinţă.
- Puneţi cartofii la fiert, în apă cu sare şi o lingură de ulei.
- Până fierb cartofii curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o julienne. Tăiaţi cubuleţe sau fâşii baconul.
- Încingeţi uleiul (sau untura) rămas şi rumeniţi ceapa şi baconul.
- Adăugaţi boia de ardei şi lăsaţi-o să-şi elibereze aroma şi culoarea.
- După ce s-au fiert, adăugaţi şi cartofii scurşi de apă şi rumeniţi împreună cu restul ingredientelor. Aveţi grijă să nu îi rupeţi.
Cartofii ţărăneşti se servesc fierbinţi ca garnitură pentru şniţele sau fripturi la tavă sau simpli ca atare, cu verdeaţă proaspăt tocată peste.
[tip]Cartofii ţărăneşti se pot face şi la cuptor, în tavă, variantă recomandabilă pentru atunci când faceţi mai multe porţii.[/tip]
[tip]După ce cartofii au fiert, clătiţi-i cu apă rece pentru a le păstra fermitatea.[/tip]
[tip]Pentru această reţetă se pot folosi şi cartofi fierţi în coajă însă doar dacă nu prezintă pete inestetice.[/tip]
eu caut o reteta…vreau sa fac ceva de mancare ca mama nu e acasa…e la spital, si nu gasesc nici una la indemana. defapt sunt destule si as face ca imi place sa gatesc dar nu am ingredientele necesare. si nu am nici bani sa cumpar ce trebuie. sunt tare necajita. of…ce ma fac…ce gatesc?
Alina, spune-ne ce ingrediente ai in casa si iti dam noi cateva idei.
Inca o reteta gustoasa si usor de preparat chiar si pt un icepator ca mine.
si un copil de 15 ani o poate face xD
prea usor de facut ! am 13 ani si stiu sa fac mancaruri mai dificile
o sa maminc in 5minute acesti catofi deliciosi
Buba…o fi usoar de preparat aceasta reteta dar foarte rapid de facut si ectraordinar de buna.baieti mei o prefer cu toate ca sunt foarte mofturosi la mancare 🙂
Ce bine ar fi sa mai invete si romanii nostri sa scrie!….. Mai ales cand scrii undeva unde alti oameni citesc ce scrii tu, e cam rusinos sa vada toate aberatiile de scris pe care le-am vazut aici pe acest site. Este revoltator!… Chiar daca scriem pe computer, asta nu inseamna ca putem scrie cu asemenea greseli gramaticale si de ortografie… Fratilor, surorilor, ne facem de ras!…. Scoala nu se face degeaba… Ma rog…. Unii o fac degeaba…….
Sorry!……
Comments are closed.