Ceva Bun

Calmar / Calamar

Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii. Diferența între brațe și tentacule este dată de ventuze – tentaculele au ventuze pe toată lungimea lor.

Există peste 300 de specii de calmari ce variază ca dimensiuni de la 30 cm până la 18 m lungime (calmarii gigantici).

[readalso]Vezi aici toate rețetele noastre cu calamari. [/readalso]

Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află.

În gastronomie, calmarul se gătește la grătar, umplut, dar cea mai cunoscută rețetă rămâne cea de inele de calmar pané. Cerneala de calmar este folosită pe post de colorant alimentar, mai ales în sosuri, paste și orez.

Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă). Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate.

Calmarul se comercializează proaspăt sau congelat în supermarketuri. Există și inele de calmar pané congelate la raionul de semi-preparate.

Diferențe între sepie și calmar:

print