O budincă-prăjitură excelentă, simplu de realizat şi de către un începător în ale bucătăriei. Săţioasă, cremoasă, discret parfumată şi nu prea dulce, această budincă e un minunat desert de familie. Încercaţi-l şi nu o să regretaţi.
Porţii: 8
Timp de preparare: 90 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 350 grame orez
- 400 ml lapte
- 1 borcan compot de piersici (800 grame)
- 500 grame brânză de vaci
- 300 ml smântână
- 4 ouă
- 10 linguri zdravene de zahăr
- coaja de la 1 lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 3 linguri gem de caise
- 1 lingură de unt
- 2 linguri de pesmet
Preparare:
- Scurgeţi siropul de pe piersici şi păstraţi-l.
- Separați gălbenușurile de albușuri.
- Puneţi la fiert orezul în 400 ml de lapte şi siropul de pe piersici. Adăugaţi zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie.
- Fierbeţi orezul amestecând constant, până se pătrunde şi se leagă bine. După ce s-a fiert, trageți vasul de pe foc și lăsați orezul să se răcorească.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mic).
- Într-un castron, amestecaţi brânza dulce cu zahărul şi smântâna cu o lingură sau cu mixerul.
- Încorporaţi brânza în orez şi, după ce s-a răcorit bine amestecul, încorporați gălbenuşurile.
- Separat, bateţi albușurile spumă şi încorporaţi-le în amestecul de orez şi brânză.
- Ungeţi o formă termorezistentă cu unt şi tapetaţi-o cu pesmet.
- Turnaţi în formă budinca.
- Tăiaţi jumătăţile de piersici în felii de 3-4 milimetri grosime.
- Aşezaţi persicile peste budincă, sub forma unor solzi de peşte (vezi foto).
- Amestecaţi gemul de caise cu 4 linguri de apă fierbinte şi turnaţi-l peste budincă.
- Introduceţi budinca la cuptor pentru 20-25 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă.
- Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească bine, recomandabil la frigidier, înainte de a o tăia.
Budinca de orez cu brânză dulce şi piersici se serveşte ca atare sau cu frişcă.