Şi minunea, iată, s-a întâmplat. Brioşele dulci, pufoase şi de post sunt aici. Calitatea gemului şi portocalele folosite sunt cheia acestui desert perfect pentru dimineţile dumneavoastră.
Notă: Pentru măsurarea ingredientelor utilizate folosiţi un pahar cu capacitatea de 200 mililitri.
Porţii: 12 brioşe
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1 pahar de gem de portocale
- 1 pahar de suc de portocale (proaspăt stors)
- coaja de la o portocală
- 1 linguriță de esență de vanilie sau 1 zahăr vanilat
- 1 pahar de zahăr tos
- 1/2 pahar de ulei
- 3 pahare de făină albă
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 plic de praf de copt (10 g)
glazură (opțional)
- 80 g zahăr pudră
- 1 linguri de cacao
Preparare:
- Pre-încălziți cuptorul la 160º.
- Ungeți 12 forme de brioșe cu ulei și tapetați-le cu făină.
- Puneți într-un castron încăpător gemul.
[note] Pasați gemul înainte pentru a-l omogeniza. [/note] - Adăugați sucul de portocale ușor încălzit.
- Adăugați uleiul și zahărul tos. Amestecați cu un tel până se topesc cristalele de zahăr.
- Adăugați coaja rasă de portocală, esența de vanilie, sarea și praful de copt stins în zeamă de lămâie.
- Amestecați cu telul bine. Adăugați cele 3 pahare de făină, pe rând, și omogenizați-le bine, amestecând continuu.
- Repartizați uniform coca în formele de brioșe.
[tip] Nu umpleți formele de brioșe până sus. Lăsați spațiu cam de un deget ca să permiteți aluatului să crească frumos. [/tip] - Puneți formele de brioșe în tava cuptorului și băgați-le la cuptor pentru 30-40 minute. După 30 de minute, verificați cu o scobitoare dacă sunt făcute. Dacă scobitoarea este curată după ce o scoateți din brioșă (fără urme de aluat), brioșele pot fi scoase din cuptor.
- Opțional, până se răcesc brioșele, puteți face o glazură de zahăr (icing). Amestecați într-o cană zahărul pudră cu cacao și 2-3 linguri de apă până obțineți o compoziție cremoasă.
- Treceți capătul brioșelor (răcite) prin glazură și decorați după gust (nucă de cocos, bomboane decorative etc).
[warning] Verificați câte forme de brioșe încap în tavă pentru a vă asigura că le puteți coace în același timp. [/warning]
[tip] Puteți folosi forme de brioșe din silocon, din aluminiu (de unică folosință) sau tăvi teflonate speciale pentru brioșe. [/tip]