De culoare alb-gălbuie, brânza de burduf are consistență omogenă, cu aspect de pastă fină, fără goluri. Brânza de burduf sfărâmicioasă este considerată de calitate inferioară. Gustul este specific brânzeturilor maturate: puțin sărat cu nuanță picantă.
Tradițional, brânza de burduf se produce în stânile de la munte, din caș de oaie sau din amestec de caș de oaie cu caș de bivoliță, capră sau caș gras din lapte de vacă, în special vara și toamna. Cașul se sfărâmă, se sărează, se frământă (malaxează), pasta obținută se tasează în burduf și se lasă la maturat 14 zile.
Brânza de burduf se poate păstra până la 3 luni în ambalaj corespunzător, în locuri răcoroase și uscate.
Există și variante ambalate în coajă de brad; brânza în coajă de brad are miros și gust specific de rășină.
Este folosită în preparate tradiționale, în special în combinații cu mămăligă: bulz, tochitură, ouă, cartofi copți.