Ceva Bun

Borş de cocoş

Greu de găsit în lumea asta atâta seninătate, credinţă şi poftă de viaţă câte are Moldova. Şi toate trăsăturile astea le pune dânsa în borşul ăsta  de cocoş din care răzbat crud aromele verdeţurilor proaspăt tăiate.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie unuia leuşteanul îmi aduce aminte de sat şi de vară, de o tufă mare şi verde, pleznind de zeamă, în umbra fântânii, pe acolo pe unde obişnuia odată să se plimbe băţos cocoşul. Dar acum, în casa asta cântă doar găina, căci cocoşul e în oală, să facă borşul bun.

Fiindcă se mai găseşte încă, rar ce-i drept, câte o ocazie să găteşti, încet pentru a savura momentul, o mândreţe de cocoş, a cărui carne, de un roşu intens, aminteşte de vânat. Şi dacă găina trebuie să facă zeama bună, cum să pui  mai bine în evidenţă dulceaţa cărnii de cocoş dacă nu într-un borş?!

Porţii: câte ies (în funcţie de cocoş)

Timp preparare: oricât e necesar

Ingrediente:

Preparare:

  1. Nu vă grăbiţi.
  2. Curăţaţi bine cocoşul şi pârliţi-l de jur împrejur să îndepărtaţi ultime urme de pene.
  3. Tăiaţi cocoşul în bucăţi. Dacă doriţi să scoateţi carnea de pe oase puteţi lăsa bucăţile mai mari, dacă le lăsaţi cu os tăiaţi-le de pe acum în porţii potrivite.
  4. Puneţi cocoşul la fiert în apă rece de să aburească oala pe dinafară. Adăugaţi sare şi cele trei cepe, curăţate, întregi. Lăsaţi cocoşul să  fiarbă la  foc mic, spumind des.
    [note]În mod tradiţional, borşul de cocoş se continuă în aceeaşi oală, adăugând treptat ingredientele, până la finalizare: legumele curăţate şi tăiate, când carnea este aproape fiartă, borşul, tăieţeii şi, la final, verdeaţa. [/note]
  5. Scoateţi carnea din ciorbă şi strecuraţi zeama. Dacă doriţi să scoateţi carnea de pe os acum e momentul.
  6. Curăţaţi şi tăiaţi julienne sau cubuleţe morcovii, ţelina şi pătrunjelul.
  7. În aceeaşi oală, spălată şi uscată, încingeţi două linguri de ulei şi căliţi uşor legumele ca să-şi scoată în evidenţă dulceaţa.
  8. Stingeţi legumele cu supa în care a fiert carnea şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu timp de 10-15 minute.
  9. Adăugaţi carnea, roşiile, borşul încălzit separat, ceapa verde curăţată şi tăiată, şi leuşteanul tocat mare.
  10. Lăsaţi să  dea câteva clocote, potriviţi de sare şi adăugaţi tăieţeii şi mai păstraţi borşul pe foc până cât s-au fiert.

    Borşul de cocoş se serveşte fierbinte, cu smântănă şi ardei iute.

    [note]Gospodinele moderne folosesc eficienţa oalei sub presiune pentru a fierbe mai repede carnea de cocoş.[/note]

print