Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie. Unele surse susţin însă că turcii au preluat reţeta ayran-ului de la indieni care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare sub numele de lassi.
Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.
Porţii: 4
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 700 ml iaurt gras de oaie sau capră
- 300 ml apă
- 2 linguri frunze de mentă
- 1 lingură rasă de sare
- cuburi de gheaţă
Preparare:
- Curăţaţi frunzele de mentă şi tocaţi-le.
- Amestecaţi într-un blender iaurtul cu apa, sarea şi frunzele de mentă.
- Adăugaţi cuburi de gheaţă (4-6) şi mai mixaţi încă 10 secunde.
Ayran-ul se serveşte imediat, din pahare de apă.
[tip]Dacă serviţi ayran-ul alături de o mâncare condimentată, puteţi să îi adăugaţi 1-2 căţei de usturoi pisat.[/tip]
[note]În unele ţări, pentru a-i spori prospeţimea, localnicii adaugă ayran-ului zeamă proaspătă de castravete.[/note]
[important]În mod tradiţional, iaurtul şi apa se omogenizează turnând în mod repetat amestecul dintr-un vas în altul până se obţine o spumă consistentă la suprafaţă.[/important]
buuun! si merge cu shaorma
Marge tare bine cu placinta machidoneasca.
Comments are closed.