O verzişoară care, în opinia multora, în afara de un plus de diversitate în raft nu prea îşi are rostul prin bucătărie. Şi cum să o mai găteşti în afară de clasicul “amestecat cu maioneză”? Belgienii au o altă părere. Şi o reţetă; Gegratineerd witloof (denumirea în flamandă)sau chicons au gratin (denumirea în franceză). În ambele e vorba de rafinament şi, o să vedeţi, de bun gust.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Fritatta cu andive. [/readalso]
Reţetă: Andive gratinate
Ingrediente:
- 8 andive
- 8 felii de şuncă de Praga
- 50 grame şvaiţer ras
- 1 căţel de usturoi
- o crenguţă de cimbru
Sos Mornay - 2 linguri unt
- 2 linguri făină
- 3 căni lapte
- 150 grame şvaiţer (Emmenthal) ras
- sare, piper
- nucşoară
Preparare:
- Spălaţi şi curăţaţi andivele.
- Îndepărtaţi cu un cuţit, începând de la cotor, frunzele exterioare ofilite.
- Puneţi andivele la fiert în apă cu sare.
- [tip]Andivele se fierb în două ape, aşa cum fierbeţi fasolea. [/tip]
- În a doua apă adăugaţi, alături de andive, usturoiul şi crenguţa de cimbru.
- Până fierb andivele faceţi un sos Mornay conform reţetei.
- Scurgeţi andivele şi, după ce s-au răcorit, înfăşuraţi-le în câte o felie de şuncă, câte una pentru fiecare andivă.
- Aşezaţi andivele într-un vas termorezistent uns cu puţin unt (eventual tapetat cu pesmet după) şi turnaţi sosul peste ele.
- Adăugaţi restul de şvaiţer ras.
- Introduceţi vasul în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 20 de minute până când se formează o crustă aurie deasupra.
- Se servesc calde sau reci.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 4