O verzişoară care, în opinia multora, în afara de un plus de diversitate în raft nu prea îşi are rostul prin bucătărie. Şi cum să o mai găteşti în afară de clasicul “amestecat cu maioneză”? Belgienii au o altă părere. Şi o reţetă; Gegratineerd witloof (denumirea în flamandă)sau chicons au gratin (denumirea în franceză). În ambele e vorba de rafinament şi, o să vedeţi, de bun gust.

[readalso] Vezi aici și rețeta de Fritatta cu andive. [/readalso]

Reţetă: Andive gratinate

andive_gratinate

Ingrediente:

  • 8 andive
  • 8 felii de şuncă de Praga
  • 50 grame şvaiţer ras
  • 1 căţel de usturoi
  • o crenguţă de cimbru
    Sos Mornay
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri făină
  • 3 căni lapte
  • 150 grame şvaiţer (Emmenthal) ras
  • sare, piper
  • nucşoară

Preparare:

  1. Spălaţi şi curăţaţi andivele.
  2. Îndepărtaţi cu un cuţit, începând de la cotor, frunzele exterioare ofilite.
  3. Puneţi andivele la fiert în apă cu sare.
  4. [tip]Andivele se fierb în două ape, aşa cum fierbeţi fasolea. [/tip]
  5. În a doua apă adăugaţi, alături de andive, usturoiul şi crenguţa de cimbru.
  6. Până fierb andivele faceţi un sos Mornay conform reţetei.
  7. Scurgeţi andivele şi, după ce s-au răcorit, înfăşuraţi-le în câte o felie de şuncă, câte una pentru fiecare andivă.
  8. Aşezaţi andivele într-un vas termorezistent uns cu puţin unt (eventual tapetat cu pesmet după) şi turnaţi sosul peste ele.
  9. Adăugaţi restul de şvaiţer ras.
  10. Introduceţi vasul în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 20 de minute până când se formează  o crustă aurie deasupra.
  11. Se servesc calde sau reci.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porții: 4

print