A existat dintotdeauna mitul conform căruia cu cât transpiri mai mult, arzi mai multe calorii deci pierzi mai multe kilograme.
Care este adevărul despre transpirație și scăderea în greutate?
Costume speciale pentru transpirat, pungile de slăbit sau sauna au fost folosite întotdeauna ca metode rapide de scădere în greutate. În aceste situații, se pierde apă și electroliți cu pierderea câtorva kilograme care vor fi puse însă la loc după ce mâncați sau beți apă. Acest mit este intens răspândit chiar și printre sportivi mai ales la cei cu categorie de greutate, care o utilizează înainte de concursuri pentru a se încadra în categorie: lupte, box, haltere.
Transpirația excesivă însă nu determină o scădere în greutate nici de lungă durată dar nici sănătoasă. Pericolul care apare atunci când urmărim pierderea în greutate prin transpirație constă în apariția deshidratării cu pierdere de electroliți (ceea ce determină leziuni renale și diverse probleme cardiace) și apariția încălzirii organismului.
În concluzie, dacă mizați pe transpirația din timpul unei saune, se va elimină doar apa, adică va avea loc scăderea în greutate prin pierdere de apă de la nivelul celulelor organismului, dar fără eliminare de grăsime.
Cu cât transpir mai mult, ard mai multe calorii?
Nici acest lucru nu este adevărat. Dacă facem activitate fizică într-un loc în care este mai cald, aceasta ne va face să transpiram mai mult însă acest lucru nu înseamnă nimic, ci doar pierdere de apă. Transpirația este metoda primară de termoreglare a organismului. În timpul exercițiului fizic intens se pot pierde între 2,5-3,5 kg apă/oră. Mușchii generează căldură pentru a transpira, activitatea musculară în efort înseamnă ardere de calorii. Singura cale să arzi multe calorii este adevărata activitate fizică și acest lucru nu înseamnă neapărat să transpiri din greu. De fapt, poți să alergi 2 kilometri fără să transpiri într-o cantitate semnificativă și totuși să arzi sute de calorii.
Astfel, transpirația din timpul efortului fizic va determina într-adevăr scădere în greutate și prin eliminarea de apă dar și prin faptul că, în timpul efortului, activitatea musculară înseamnă ardere de calorii. Nu există o legătură directă între transpirația din efortul fizic și numărul de calorii cheltuite în efort.
Prin urmare, corpul transpiră pentru a-și reduce temperatura atunci când este prea cald, de obicei în timpul exercițiilor fizice, însă acest lucru nu spune nimic despre cât de multe calorii arzi în timpul exercițiului fizic.
În concluzie, crezul conform căruia cu cât transpiri mai mult, cu atât arzi mai multe calorii este fals.
______________