Fasolea bătută – numită regional şi frecată – este un piure din boabe de fasole – de regulă albă – aromat cu usturoi. Delicatesă de post, sevită cu ceapă prăjită, sau de toate ziele când e sevită cu bacon, slăninuţă sau cârnăciori prăjiţi, fasolea bătută face parte din tradiţia culinară românească de când fasolea a trecut oceanul pentru a se împământeni aici.
Porţii: 6
Timp de preparare: aproximativ 2-3 ore
Ingrediente:
- 600 grame de fasole boabe
- 2 morcovi potriviţi
- 2 foi de dafin
- 1 ceapă
- 3 linguri de ulei
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 lingură boia de ardei
- sare
- piper
Preparare:
- Alegeţi impurităţile dintre boabele de fasole. Curăţaţi morcovii şi ceapa. Decojiţi usturoiul.
- Puneţi fasolea la fiert în apă fără sare. Încuiţi apa de pe fasole după ce a fiert 30 minute. Fierbeţi alte 30 de minute şi înlocuiţi din nou apa. De fiecare dată înlocuiţi cu apă fierbinte.
- În ultima apă, a treia, adăugaţi 2 foi de dafin, o ceapă curăţată şi tocată mare şi morcovii.
- Fierbeţi încă cel puţin o oră până când fasolea s-a înmuiat bine şi boabele se sfărâmă între degete.
- Luaţi fasolea de pe foc şi goliţi o parte din apa care-o acoperă într-un alt vas. Păstraţi apa în care a fiert. Îndepărtaţi foile de dafin.
- Pasaţi fasolea – cu tot cu morcovi şi ceapă – până obţineţi un piure moale, cu consistenţă cremoasă. Dacă e necesar mai adăugaţi apă din cea în care a fiert fasolea.
- Într-o cratiţă încăpătoare încingeţi 2 linguri de ulei.
- Adăugaţi căţeii de usturoi întregi – uşor zdrobiţi cu latul cuţitului – şi rumeniţi-i puţin în ulei. Usturoiul nu trebuie să se prăjească deoarece va deveni amar. Îndepărtaţi usturoiul.
- Adăugaţi în ulei boiaua de ardei şi rumeniţi-o uşor pentru a-şi elibera aroma.
- Adăugaţi este uleiul aromat cu usturoi fasolea pasată şi rumeniţi-o uşor timp de 2-3 minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Fasolea bătută se serveşte ca atare sau ca garnitură pentru cârnaţi sau carne prăjită, cu mămăliguţă, lipii sau pâine, alături de salate de sezon sau murături.
[tip]Pentru fasolea de post, prăjiţi 3 cepe tăiate peştişor în 4-5 linguri de ulei. La final adăugaţi şi o lingură de boia de ardei dulce, pentru aromă şi culoare.[/tip]
[tip]Dacă doriţi o fasole mai rustică, nu pasaţi fasolea, doar zdrobiţi-o amestecând bine cu o lingură de lemn.[/tip]
[tip]Pentru o aromă deosebită, folosişi ulei de dovleac sau de floarea soarelui, nerafinat.[/tip]
[tip]Puteţi da un gust rafinat dacă adăugaţi 2-3 linguri de sos de soia. În acest caz, reduceţi cantitatea de sare.[/tip]
pentru post e o reteta asa de buna incat nu ne lipseste de pe masa
sunt de acord cu ana cristina ……..la noi in casa cand se face nu mai mananc altceva pana nu se termina …si sa ai si niste muraturi ….
Am incercat si eu reteta asta acum cateva zile si nu e buna deloc. Desi am urmat exact reteta, mancarea avea un gust slab, pierdut. Fasolea batuta care se face de obicei la mine in familie e de o mie de ori mai buna.
Comments are closed.