Bucătăria chinezească este capabilă să schimbe înţelesul oricărui ingredient, să-i răstălmăcească înţelesul şi să-ţi prezinte şi cel mai banal aliment într-o lumină nouă. Până şi clasicele costiţe de porc împrumută noi valenţe în mâna unui bucătar chinez şi a condimentelor lui vrăjite.
Costiţele de porc în stil chinezesc se remarcă prin aromă şi frăgezimea dată de prefierberea lor înăbuşită cu mirodenii.
Porţii: 4 persoane
Timp de preparare: 45 de minute
- 2 kilograme coaste de porc
- 4-5 rondele rădăcină de ghimbir
- 4 fire de ceapă verde
- 1 floare de anason stelat
- 10 linguri sos de soia
- 2 linguri de ulei vegetal
- 200 grame de zahăr
- 250 ml supă de pui
- 2 linguri coajă de portocală rasă fin
- 4 căţei de usturoi
- piper
Preparare:
- Cu ajutorul unui cuţit desfaceţi coastele una de cealaltă. Dacă sunt prea lungi, tăiaţi-le în două (în bucăţi de aproximativ 5 centimetri).
- Puneţi bucăţile de coastă într-o cratiţă suficient de adâncă. Adăugaţi apă cât să le acopere, rondelele de ghimbir, ceapa verde tocată, floarea de anason şi 6 linguri sos de soia.
- Acoperiţi cratiţa cu un capac şi puneţi-o să fiarbă încet timp de 20 de minute (de când începe să fiarbă).
- Strecuraţi şi lăsaţi coastele şi mirodeniile să se răcorească.
- Amestecaţi zahărul cu supa, coaja de portocală şi restul (4 linguri) de sos de soia. Bateţi bine cu un tel să se dizolve zahărul.
- Pisaţi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-un wok sau tigaie adâncă şi mare.
- Când uleiul este foarte încins adăugaţi coastele de porc. Amestecaţi-le bine în uleiul încins timp de 1-2 minute.
- Adăugaţi usturoiul în wok.
- Adăugaţi siropul de zahăr peste costiţe. Fierbeţi la foc iute, amestecând constant, timp de 7-8 minute, până când sosul scade şi se leagă, iar carnea este pătrunsă.
Coastiţele de porc în sos de soia se servesc fierbinţi pe un platou – sau placă metalică – încălzit, presărate cu piper.
[warning]Deoarece siropul de zahăr are o densitate mare care păstrează o temperatură ridicată, aveţi grijă să nu vă ardeţi şi să nu ardeţi carnea.[/warning]