Bucătăria chinezească este capabilă să schimbe înţelesul oricărui ingredient, să-i răstălmăcească înţelesul şi să-ţi prezinte şi cel mai banal aliment într-o lumină nouă. Până şi clasicele costiţe de porc împrumută noi valenţe în mâna unui bucătar chinez şi a condimentelor lui vrăjite.

Costiţele de porc în stil chinezesc se remarcă prin aromă şi frăgezimea dată de prefierberea lor înăbuşită cu mirodenii.

Porţii: 4 persoane

Timp de preparare: 45 de minute

costite de porc in sos de soia Ingrediente:

  • 2 kilograme coaste de porc
  • 4-5 rondele rădăcină de ghimbir
  • 4 fire de ceapă verde
  • 1 floare de anason stelat
  • 10 linguri sos de soia
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 200 grame de zahăr
  • 250 ml supă de pui
  • 2 linguri coajă de portocală rasă fin
  • 4 căţei de usturoi
  • piper

Preparare:

  1. Cu ajutorul unui cuţit desfaceţi coastele una de cealaltă. Dacă sunt prea lungi, tăiaţi-le în două (în bucăţi de aproximativ 5 centimetri).
  2. Puneţi bucăţile de coastă într-o cratiţă suficient de adâncă. Adăugaţi apă cât să le acopere, rondelele de ghimbir, ceapa verde tocată, floarea de anason şi 6 linguri sos de soia.
  3. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi puneţi-o să fiarbă încet timp de 20 de minute (de când începe să fiarbă).
  4. Strecuraţi şi lăsaţi coastele şi mirodeniile să se răcorească.
  5. Amestecaţi zahărul cu supa, coaja de portocală şi restul (4 linguri) de sos de soia. Bateţi bine cu un tel să se dizolve zahărul.
  6. Pisaţi usturoiul.
  7. Încingeţi uleiul într-un wok sau tigaie adâncă şi mare.
  8. Când uleiul este foarte încins adăugaţi coastele de porc. Amestecaţi-le bine în uleiul încins timp de 1-2 minute.
  9. Adăugaţi usturoiul în wok.
  10. Adăugaţi siropul de zahăr peste costiţe. Fierbeţi la foc iute, amestecând constant, timp de 7-8 minute, până când sosul scade şi se leagă, iar carnea este pătrunsă.

Coastiţele de porc în sos de soia se servesc fierbinţi pe un platou – sau placă metalică – încălzit, presărate cu piper.

[warning]Deoarece siropul de zahăr are o densitate mare care păstrează o temperatură ridicată, aveţi grijă să nu vă ardeţi şi să nu ardeţi carnea.[/warning]

print