Doar Italia putea naşte un astfel de desert, oricare parte a ei ar fi responsabilă de apariţia lui. Fie că a apărut pentru prima dată în Treviso, după cum pretind unele surse, sau în Siena, după cum proclamă altele, Tiramisu rămâne al Italiei şi înseamnă acelaşi lucru: Tira mi su (trage-mă-n sus), cu referire directă la conţinutul energetic al ingredientelor, espresso şi zahăr.

Fiind un desert al copiilor, Tiramisu nu conţinea iniţial alcool, ulterior i s-au adăugat felurite licori alcoolice pentru a-l face pe gustul adulţilor. Şi s-a reuşit. Reţeta de mai jos, importată dintr-o sursă de primă mână dar a cărei confidenţialitate o vom păstra, e una dintre cele mai rafinate reţete de deserturi pe care le cunosc.

Porţii: 20

Timp preparare: 45 minute (plus 4 ore la frigider)

tiramisu

Ingrediente:

  • 1 kg mascarpone
  • 80 pişcoturi
  • 10 ceşti cafea espresso ( 500 ml  fără zahăr)
  • 50 ml lichior Amaretto Disaronno
  • 10 gălbenuşuri
  • 200 gr zahăr
  • 3 plicuri de zahăr  vanilat

Preparare:

1. Gălbenuşurile de ou, zahărul şi zahărul vanilat se mixează la viteză mare până când tot zahărul s-a topit. Se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă la viteză mică până când toată compoziţia este omogenă.

2. Din cafea în amestec cu lichior Amaretto se realizează un sirop în care se vor scufunda pişcoturile.

3.Pe un platou (de preferinţă dreptunghiular) se aşează 40 pe pişcoturi- câte zece pe fiecare linie. Pişcoturile nu trebuie să fie lipite ci să existe o distanţă de aproximativ un deget între ele în care să se strecoare crema.

4.Se întinde jumătate din cantitatea de cremă peste pişcoturi şi se aşează cel de al doilea rând de pişcoturi, în acelaşi fel ca primul. Se finisează cu restul de cremă.

5.Se pudrează toată suprafaţa  cu cacao. Pentru o pudrare uniformă, puneţi cacao într-o strecurătoare mică (una de ceai sau ceva mai mare) şi loviţi-i uşor marginile deasupra tăvii.

Se introduce tava la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.

[warning] Atenţie la însiropare. Nu ţineţi prea mult pişcoturile în cafea deoarece se vor înmuia prea mult şi se vor rupe. [/warning]

[tip] Dacă nu aveţi Amaretto – o sticlă e destul de scumpă, mai ales dacă o folosiţi rar – fie împărţiţi o sticlă între pasionaţii tiramisului, fie folosiţi o esenţă de migdale de la dr. Oetker (dacă folosiți esență de migdale, puneți doar câteva picături). [/tip]

print

3 Comentarii

  1. Buna reteta, eu as recomanda transformarea galbenusurilor in zabaglione, adica o crema de galbenus cu lichior sau vin dulce. Se face in baie de aburi si rezulta un Tiramisu perfect.

  2. In comert, pe la standurile cu esente de tot soiul, se gasesc niste plicuri cu “Amaretto” foarte bun pentru tiramisu

  3. Excelenta reteta!!!
    Eu am facut doua mici modificari dar a iesit perfect-in loc de Amaretto am adaugat in cafea putin lichior crema cu gust de tiramisu si in crema am adaugat si spuma batuta tare de la un albus de ou – la jumatate din cantitatea trecuta in aceasta reteta.Este o reteta foarte buna-merita sa o incercati cu incredere!Pofta buna! 🙂

Comments are closed.