O budincă de cartofi gratinaţi, densă şi gustoasă, care se topeşte în gură; cartofii Dauphinoises sunt o reţetă clasică a bucătăriei franceze. Rețeta originală este încă disputată între marii bucătari francezi. Cu sau fără ou, cu sau fără usturoi, cu sau fără cimbru. Cu sau fără, cartofii Dauphinoises (Gratin Dauphinois) rămân o delicatesă care se cere a fi încercată. Este foarte importantă alegerea cartofilor – să fie nu foarte tari.
Video-rețeta de mai jos este una din multele variante în care se poate prepara Gratin Dauphinois – cu o ușoară aromă de usturoi și cu brânzeturi din belșug.
Porţii: 6
Timp de preparare: 110 minute
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de cartofi
- 200 grame emmenthaler
- 100 grame parmezan
- 150 grame unt
- 300 grame smântână dulce
- 300 ml lapte gras
- 1 căţel de usturoi
- 1 linguriţă rasă de nucsoara
- sare şi piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius. Curăţaţi cartofii. Răzuiţi brânzeturile.
- Tăiaţi rondele subţiri cartofii.
- Ungeţi o tavă cu unt şi frecaţi-o bine cu căţelul de usturoi crestat cu cuțitul.
- Aşezaţi jumătate din cantitatea de cartofi straturi în tavă, în aşa fel încât marginile lor să se suprapună, sub formă de solzi.
- După ce aţi aşezat primul strat de cartofi, turnaţi jumătate din cantitatea de brânză peste, adăugaţi unt tăiat cubuleţe, presăraţi nucşoară rasă, sare şi piper.
- Aşezaţi restul de cartofi şi, peste, restul brânzeturilor. Adăugaţi unt, nucşoară, sare şi piper.
- Amestecaţi smântâna cu laptele şi turnaţi peste cartofi.
- Introduceţi tava la cuptor, pentru 80 de minute, la foc mediu.
Cartofii Dauphinoises se servesc ca atare, calzi sau reci.
[warning]Dacă observaţi că brânza de la suprafaţă tinde să se ardă – aşa ca în filmul de mai jos 🙂 – acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi scoateţi folia înainte de final.[/warning]